Τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D3 αυξάνουν τον κίνδυνο πρόκλησης νόσου του Alzheimer©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach

D3-Gkelin: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν, online, μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά D3-Gkelin


  Περίληψη άρθρου

Έχει ανακαλυφθεί ο ακριβής γονιδιακός μηχανισμός σηματοδότησης που εξηγεί πως τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D αυξάνουν την ανάπτυξη των πρωτεϊνών του αμυλοειδούς, το οποίο σχετίζεται με τη νόσο του Alzheimer. Η ανακάλυψη αυτή είναι σπουδαιότατη για τη Δημόσια Υγεία, αν λάβει κανείς υπόψη του την επιδημία της γνωσιακής δυσλειτουργίας στους σύγχρονους ηλικιωμένους και την ευρέως διαδεδομένη έλλειψη της βιταμίνης D.


H νόσος του Alzheimer είναι η συνηθέστερη μορφή άνοιας στους ηλικιωμένους και συνοδεύεται με προοδευτική νευροεκφύλιση του ανθρώπινου νεοφλοιού [1]. Οι ασθενείς

με νόσο του Αlzheimer έχουν υψηλή επίπτωση έλλειψης βιταμίνης D, η οποία σχετίζεται επίσης με χαμηλή ψυχική διάθεση και διαταραχή της γνωσιακής απόδωσης, στα ηλικιωμένα άτομα [1].

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Φλάμπουρο Λουτρακίου, 20300, Τ. 27440 23768, 6944280764 

www.gelis.gr   www.pharmagel.gr   pharmage@otenet.gr

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Συμπληρωματική Ιατρική, Κλινική Φαρμακολογία, Ιατρική Διατροφολογία 

Αικατερίνη Γκέλη 
Ιατρός, 

Ακτινοδιαγνώστρια 
με ιδιαίτερο ενδιαφέρον
στην Ιατρική Διατροφολογία,
Ακτινοδιαγνωστική και 
Υπερηχογραφική Διαγνωστική
Περιβαλλοντική Ιατρική, 
Συμπληρωματική Ιατρική
Διεύθυνση Ιατρείου:
Παπαληγούρα 16, Άσσος 
Κορινθίας, Τηλ. 2741087758,
6944644820 
email:kgkeli@hotmail.com
 Ο Wang L, και οι συνεργάτες του στο Hussman Institute for Human Genomics, University of Miami Miller School of Medicine (1501) NW 10 Ave, Miami, Florida, USA επέδειξαν έναν ακριβή γονιδιακό μηχανισμό σηματοδότησης που εξηγεί πως τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D αυξάνουν την ανάπτυξη των πρωτεινών του αμυλοειδούς, το οποόι σχετίζεται με τη νόσο του Alzheimer.
\
 
Η νόσος του Alzheimer είναι η κυριότρη αιτία άνοιας. Εκτός από την ελάττωση της χολινεργικής δραστηριότητας του εγκεφάλου, η νόσος του Alzheimer χαρακτηρίζεται επίσης και από σημαντική γλουταμινεργική διεγερσιτοξικότητα, που οδηγεί σε θάνατο των νευρώνων.
 
 
Διεγερσοτοξικότητα είναι η παθολογική διαδικασία, με την οποία παραβλάπτονται και φονεύονται νεύρα με το γλουταμικό ή παρόμοιες ουσίες.
 
 
Ο θάνατος των νευρώνων κλινικά χαρακτηρίζεται από απώλεια της ικανότητας για μάθηση και της μνήμης [2].
 
 
Η μελέτη αυτή είναι σπουδαιότατη για τη Δημόσια Υγεία, αν λάβει κανείς υπόψη του την επιδημία της γνωσιακής δυσλειτουργίας στους σύγχρονους ηλικιωμένους και την ευρέως διαδεδομένη έλλειψη της βιταμίνης D[3].

 

Οι παραπάνω ερευνητές παρατήρησαν τη γονιδιακή σηματοδότηση σε σχέση με τον υποδοχέα της βιταμίνης D σε 492 ασθενείς με όψιμη νόσο του Alzheimer και τη συγκρίνανε με αυτήν 496 υγιών ατόμων, που χρησιμοποιήθηκαν ως μάρτυρες [3].

 

Εντοπίσανε ακριβή γονιδιακή σηματοδότηση που πηγαίνει παράδοξα στα νευρικά κύτταρα όταν οι οι υποδοχείς της βιταμινης D στερούνται ενεργοποίησης, πράγμα που έχει ως επακόλουθο τον αυξημένο σχηματισμό νευροϊνιδιακών συσσωματώσεων στον εγκέφαλο.

 

Οι ίδιοι ερευνητές επέδειξαν επίσης ότι η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D3 καταστέλλει το σχηματισμό πρωτεϊνης του αμυλοειδούς [3].

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των ίδιων ερευνητών, τα ευρήματά τους είναι σύμφωνα με τις επιδημιολογικές μελέτες στις οποίες περιγράφεται ότι η ανεπάρκεια της βιταμίνης D αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης νόσου του Alzheimer [3].

 

Σήμερα τα ηλικιωμένα άτομα συνιστάται να παίρνουν συμπληρωματική βιταμίνη D3, δεδομένου ότι το δέρμα τους παρουσιάζει μείωση της ικανότητας φωτοσύνθεσης βιταμίνης D3, όταν εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία. H λήψη τροφών που περιέχουν βιταμίνη D3 (σολωμός, λιπαρά ψάρια, ενισχυμένο γάλα με βιταμίνη D3, κλπ).

 

Βεβαίως δεν πρέπει να περιμένει κανείς να γεράσει για να πάρει συμπληρωματικά βιταμίνη D3, αφού είναι πλέον γνωστή η πανδημία έλλειψης και ανεπάρκειας βιταμίνης D3 σε όλες της ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού.
 
Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσει κανείς να προστατεύει τη μνήμη του με σωστή δοσολογία βιταμίνης D3, από το στόμα, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει να την διατηρήσει και κατά την έλευση του γήρατος.

 

Η λήψη 1000-4000ΙU ημερησίως φυσικής και όχι συνθετικής βιταμίνης D3, που φέρεται μέσα σε ελαιόλαδο  [D3-Gkelin drops]  αρκούν για να δημιουργήσουν επαρκή επίπεδα 30-100ng/ml 25-υδροξυβιταμίνης D3 στον ορό, που είναι χρήσιμα για την προστασία κατά της νόσου του Alzheimer. Ιδανικά νευροπροστατευτικά επίπεδα της 25 υδροξυβιταμίνης D3 είναιτα 60-80ng/ml
 
 
Τα φάρμακα που κυκλοφορούν σήμερα κατά της νόσου του Alzheimer, όπως η μεμαντίνη και οι αναστολείς της ακετυλχοληνεστεράσης, μπορούν και παροδικά να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου. Η συνδυασμένη όμως χορήγηση μεμαντίνης και βιταμίνης D3 μπορεί να δημιουργήσει αυξημένη προστασία κατά διαφόρων νευροεκφυλιστικών διαδικασιών που συνδέονται με τη νόσο του Alzheimer [4].

 

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1.Lu'o'ng KV, Nguyên LT. The beneficial role of vitamin D in Alzheimer's disease. Am J Alzheimers Dis Other Demen. 2011 Nov;26(7):511-20. Epub 2011 Dec 27.

2. Annweiler C, Rolland Y, Schott AM, Blain H, Vellas B, Beauchet O. Serum vitamin d deficiency as a predictor of incident non-Alzheimer dementias: a 7-year longitudinal study. Dement Geriatr Cogn Disord. 2011;32(4):273-8. Epub 2012 Jan 19.

3. Annweiler C, Beauchet O. Possibility of a New Anti-Alzheimer's Disease Pharmaceutical Composition Combining Memantine and Vitamin D. Drugs Aging. 2012 Feb 1;29(2):81-91.

4. Wang L, Hara K, Van Baaren JM, Price JC, Beecham GW, Gallins PJ, Whitehead PL, Wang G, Lu C, Slifer MA, Züchner S, Martin ER, Mash D, Haines JL, Pericak-Vance MA, Gilbert JR. Vitamin D receptor and Alzheimer's disease: a genetic and functional study. Neurobiol Aging. 2012 Feb 3.

Tο D3 Gkelin drops σας αποστέλλεται ταχυδρομικά, σε κάθε πόλη ή περιοχή της Ελλάδος (Ταχυμεταφορές Speedex) στην τιμή των 11.84 Ευρώ περιλαμβανομένου του ΦΠΑ [συν 2,00€ μεταφορικά + 1,86 αντικαταβολή (σύνολο 3,86 Ευρώ)].

Μπορείτε να το παραγγείλετε τηλεφωνώντας: Σταθερό: 2741026658, 2744023768. Κινητό: 6944280764 ή στέλνοντας mail: pharmage@otenet.gr ή μέσω του e-shop της pharmagel. Αν είστε κάτοικος Κύπρου ή άλλης χώρας του εξωτερικού επικοινωνήστε μαζί μας, για να σας πληροφορήσουμε το κόστος των μεταφορικών.

Ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00π.μ-13.00 μμ.
Τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες μπορείτε να το παραγγέλλετε, στέλνοντας mail στη διεύθυνση pharmage@otenet.gr, ή με SMS γράφοντας ονοματεπώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, ταχυδρομικό τομέα, τηλέφωνο επικοινωνίας.



Από το 2003 ο Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης μελετά, ερευνά και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ευεργετική δράση της βιταμίνης D στον ανθρώπινο οργανισμό, έχοντας συνειδητοποιήσει την πανδημία έλλειψης βιταμίνης D στον Ελληνικό πληθυσμό. O Δρ Γκέλης με την αρθρογραφία του στην ιστοσελίδα του, www.d3gkelin.gr, ακούραστα και ακατάπαυστα εκπαιδεύει το κοινό για τη σημασία της βιταμίνης D στην πρόληψη, αλλά και στην αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων, που οφείλονται σε έλλειψη ή ανεπάρκεια της βιταμίνης D.


 

Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.
Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 

 

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.







 







Τελευταία άρθρα
Δείτε όλα τα άρθρα »