Η βιταμίνη D και η νόσος του Κρον (Crohn's disease)©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach

D3-Gkelin: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν, online, μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά D3-Gkelin


  Περίληψη άρθρου

Η νόσος του Crohn είναι άγνωστης αιτιολογίας. Ανέκδοτα επιστημονικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι οι ποσότητες της βιταμίνης D που παρέχει το περιβάλλον, είτε αυτό που φωτοσυνθέτει στο δέρμα η υπεριώδης ακτινοβολία Β (UVB) , είτε αυτές που προσλαμβάνονται με τη διατροφή, μπορεί να αποτελούν σημαντικό παράγοντα που επηρεάζει την ανάπτυξη φλεγμονώδους νόσου του εντέρου στους ανθρώπους (ελκώδης κολίτιδα και νόσος του Crohn) . Οι έρευνες στα πειραματόζωα έχουν δείξει ότι η βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει στο να περιοριστούν μερικά από τα συμπτώματα μιας φλεγμονώδους νόσου του εντέρου.


 Η έλλειψη βιταμίνης D είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα στους ασθενείς με τη νόσο του Crohn.. Σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70% των ασθενών με εφησυχάζουσα νόσο του Crohn βρέθηκε έλλειψη ή ανεπάρκεια της βιταμίνης D. [1]

Σε μελέτες ερευνητών Δυτικών χωρών αναφέρεται ότι σε ποσοστό μέχρι και 65% των πασχόντων από νόσο του Crohn έχουν χαμηλά επίπεδα συγκεντρώσεών στον ορό τους, της 25 υδροξυβιταμίνης D3 (κύριος μεταβολίτης της βιταμίνης D3).

Και από αυτούς τους ασθενείς το 45% πάσχουν από μεταβολική νόσο των οστών. [2, 3].

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης,

Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ΩΡΛ αλλεργία, ακοολογία, φωνιατρική, παθήσεις θυρεοειδούς, ιατρική διατροφολογία, συμπληρωματική ιατρική, βιταμίνη D3, παθήσεις των σιελογόνων αδένων

Φλάμπουρο Λουτρακίου, 20300, τηλ. 2744023768, 6944280764, e-mail:  pharmage@otenet.gr   www.gelis.gr   www.gkelanto.gr

www.allergopedia.gr   www.orlpedia.gr

Αικατερίνη Δ. Γκέλη, Ιατρός Ακτινοδιαγνώστρια, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σστην Ιατρική διατροφολογία, Περιβαλλοντική Ιατρική και τη βιταμίνη D

Ο Joseph AJ, και οι συνεργάτες (2009) βρήκαν ότι τα επίπεδα της 25 υδροξυβιταμίνης D3 σε ασθενείς με τη νόσο Crohn ήσαν σημαντικά χαμηλότερα, σε σύγκριση με τα επίπεδα υγιών μαρτύρων της ίδιας ηλικίας και φύλου.

Επιπλέον τα επίπεδα της 25 (OH) βιταμίνης D3 στους ασθενείς με τη νόσο του Crohn ήσαν χαμηλότερα σε εκείνους που είχαν σοβαρή δραστηριότητα της νόσου και λιγότερη έκθεση στον ήλιο. [4].

Η βιταμίνη D επηρεάζει την έμφυτη ανοσία, η οποία πιστεύεται ότι συμμετέχει στην παθογένεση της νόσου του Crohn και της ελκώδους κολίτιδας. Υψηλότερες προσδοκόμενες τιμές συγκεντρώσεων της 25(OH)D στο πλάσμα περιορίζουν σημαντικά τον κίνδυνο sεκδήλωσης επεισοδίου νόσου του Crohn, ενώ δεν περιορίζουν σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης ελκώδους κολίτιδας σε γυναίκες, όπως τούτο επιδείχτηκε σε μια προοπτική μαζική μελέτη επί 72,719 γυναικών, ηλικίας 40-73 ετών, που συμμετείχαν και ήταν καταγραμμένες στην Nurses' Health Study του τμήματος της Γαστρεντερολογίας του Massachusetts General Hospital and Harvard Medical School. [5, 6],

Η δυσαπορρόφηση της βιταμίνης D θα μπορούσε να ήταν ένας πιθανός λόγος για την υψηλή επίπτωση της έλλειψης βιταμίνης D και της οστεοπενίας των ασθενών με νόσο του Crohn και παγκρεατική ανεπάρκεια. [7].

Τα ανοσοτροποποιητικά αποτελέσματα της βιταμίνης D

Η βιταμίνη D έχει αναγνωριστεί ως ένας ανοσοτροποποιητικός παράγοντας. Ο αριθμός των επιστημονικών ανακοινώσεων που συνδέει την ανεπάρκεια της βιταμίνης D και την αύξηση των ανοσοδιαταραχών αυξάνει συνεχώς.

Η κλασική λειτουργία της βιταμίνης D είναι διατήρηση της κατάλληλης ομοιοστασίας του ασβεστίου και του φωσφόρου στο σώμα και η διατήρηση της ομαλής λειτουργίας πολλών ιστών, οργάνων και κυττάρων, που είναι άσχετη από την οικονομία του ασβεστίου και του φωσφόρου (μη κλασική λειτουργία της βιταμίνης D.

Η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει στα παιδιά ραχίτιδα στους ενηλίκους οστεομαλακία, αύξηση του κινδύνου πρόκλησης κατάγματος στα οστεοπορωτικά άτομα, προκαλεί καρδιαγγειακές νόσους, διαβήτη τύπου 1 και 2, πολλαπλή σκλήρυνση, νόσο των Lesniowski-Crohn και διάφορους τύπους καρκίνου, όπως του εντέρου, του μαστού και του προστάτη.

Πιθανές αιτίες έλλειψης βιταμίνης D στον υγιή πληθυσμό είναι ο περιορισμός της φωτοσύνθεσης της βιταμίνης D3 στο δέρμα και η ανεπαρκής πρόληψη της βιταμίνης D3 μέσω των τροφών ή συμπληρωμάτων [8]..

Ένας παράγοντας που συνδέει τη βιταμίνη D με το ανοσοποιητικό σύστημα είναι η βελτιωμένη γνώση μας για τους μηχανισμούς που διευκολύνουν αυτή τη σχέση. Κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος περιέχουν υποδοχείς της βιταμίνης D , οι οποίοι αποτελούν τις συσκευές που απαιτούνται για τη μετατροπή της 25 υδροξυβιταμίνης D προς την ενεργή 1,25-διυδρόξυβιταμίνη D, και για τις επακόλουθες δράσεις της 1,25-διυδρόξυβιταμίνη D .

Μηχανισμοί όπως οι παραπάνω είναι σημαντικοί για την προαγωγή των αντιμικροβιακών αντιδράσεων προς τα παθογόνα, που συμβαίνουν στα μακροφάγα και για τη ρύθμιση της ωρίμανσης των δενδριτικών κυττάρων που παρουσιαζουν τα αντιγόνα . Ο τελευταίος μηχανισμός μπορεί να είναι η οδός κλειδί , μέσω της οποίας η βιταμίνη D ελέγχει τη λειτουργία των Τ-λεμφοκυττάρων(Τ- κυττάρων).

Παρά τούτο, τα Τ-λεμφοκύτταρα επιδεικνύουν άμεσες αποκρίσεις προς την 1,25-διυδρόξυβιταμίνη D και αξιοσημείωτα, των κατασταλτικών ρυθμιστικών Τ-λεμφοκυττάρων. Συνοπτικά αυτές οι παρατηρήσεις υποδηλώνουν ότι η βιταμίνη D είναι ο παράγοντας κλειδί που συνδέει την έμφυτη με την προσαρμοστική ανοσία. Αυτές οι δύο λειτουργίες μπορεί να διακινδυνεύουν κάτω από συνθήκες έλλειψης ή ανεπάρκειας της βιταμίνης D. [9].

Η βιταμίνη D και οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου

Η νόσος του Crohn είναι άγνωστης αιτιολογίας. Ανέκδοτα επιστημονικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι οι ποσότητες της βιταμίνης D που παρέχει το περιβάλλον, είτε αυτό που φωτοσυνθέτει στο δέρμα η υπεριώδης ακτινοβολία Β (UVB) , είτε αυτές που προσλαμβάνονται με τη διατροφή, μπορεί να αποτελούν σημαντικό παράγοντα που επηρεάζει την ανάπτυξη φλεγμονώδους νόσου του εντέρου στους ανθρώπους (ελκώδης κολίτιδα και νόσος του Crohn) .

Οι έρευνες στα πειραματόζωα έχουν δείξει ότι η βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει στο να περιοριστούν μερικά από τα συμπτώματα μιας φλεγμονώδους νόσου του εντέρου [10].

Ο Cantorna MT, και οι συνεργάτες (2000) στο Pennsylvania State University ερεύνησαν ποντικούς γενετικά προδιατεθειμένους στο να αναπτύξουν συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά που εμφανίζει η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου στους ανθρώπους. Οι ποντικοί χωρίστηκαν σε 3 ομάδες.

Την μία ομάδα την κατέστησαν ελλιπή σε βιταμίνη D

Μιαν άλλη ομάδα την διατήρησαν με επαρκή επίπεδα βιταμίνης D .

Στην τρίτη ομάδα χορηγήθηκε συμπληρωματικά ενεργή βιταμίνη D (1,25-διυδροξυχοληκαλσιφερόλη).

Οι ποντικοί με έλλειψη βιταμίνης D γρήγορα ανέπτυξαν διάρροια και νόσο αδυνατίσματος, που οδήγησε στο θάνατο.

Οι ποντικοί με επαρκή επίπεδα βιταμίνης D δεν εμφάνισαν διάρροια, δεν αδυνάτισαν και δεν πέθαναν.

Παρά τούτο, οι ποντικοί που πήραν συμπληρωματικά την ενεργή βιταμίνη D παρουσίασαν μεν συμπτώματα φλεγμονώδους νόσου του εντέρου , αλλά σημαντικά περιορισμένα, διάρκειας μόνο 2 εβδομάδων, ενώ αποκλείστηκε η περαιτέρω εξέλιξη της νόσου. [10].

Τα άτομα με νόσο του Crohn βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν διαταραχές των οστών και του μεταβολισμού των μετάλλων συνεπεία διαφόρων παραγόντων, όπως οι κυτοκίνες που συμμετέχουν στην εντερική φλεγμονή, η εντερική δυσαπορρόφηση, που οφείλεται στη δραστηριότητα της νόσου, η μετά από εκτεταμένη χειρουργική αφαίρεση τμήματος εντέρου και την εκτεταμένη χρήση των κορτικοστεροειδών [23].

.Τα άτομα με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου βρίσκονται σε κίνδυνο να αναπτύξουν οστεοπόρωση. Βάσει αυτού του γεγονότος, υπάρχουν σαφείς κατευθυντήριες οδηγίες που συνιστούν τη συμπληρωματική χορήγηση της βιταμίνης D στις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, με στόχο την πρόληψη της οστικής νόσου, ιδίως όταν στους ασθενείς χορηγούνται θεραπευτικά κορτικοστεροειδή.

Εκτός από τον καθιερωμένο ρόλο της βιταμίνης D στις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου , που χορηγείται για την αντιμετώπιση της έλλειψής της, σήμερα είναι γνωστές και οι νέες δράσεις της βιταμίνης D, εκτός από τις οστεοπροστατευτικές.

Σήμερα είναι καλά εδραιωμένο ότι η βιταμίνη D είναι ένας σημαντικός ρυθμιστής του ανοσοποιητικού συστήματος, ο οποίος μπορεί να συμμετέχει στην ανάπτυξη, τη σοβαρότητα και την αντιμετώπιση των διαταραχών, που έχουν σχέση με το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου. Η αποτελεσματικότητα της βιταμίνης D ως ανοσοτροποποιητικού παράγοντα των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου αναμένεται να αποδειχτεί. [11].

      Συνιστώμενες ποσότητες βιταμίνης D3, που μπορούν να προσλαμβάνονται         από υγιή άτομα

Το Ινστιτούτο Ιατρικής των ΗΠΑ συνέστησε την ποσότητα βιταμίνης D3 που μπορεί να προσληφθεί με τη διατροφή τις 400ΙU ημερησίως για τα παιδιά κάτω του 1 έτους. , τις 600IU ημερησίως για παιδιά άνω του έτους και για ενηλίκους μέχρι 70 ετών και 800IU ημερησίως για τα άνω των 70 ετών άτομα..

Το Ινστιτούτο Ιατρικής των ΗΠΑ κατέληξε ότι τα επίπεδα συγκεντρώσεων της 25-υδροξυβιταμίνης D3 [25(OH)D3] των 20ng/ml ή περισσότερο θα κάλυπτε τις ανάγκες του 97.5% του πληθυσμού.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες της Ενδοκρινικής Εταιρείας Κλινικής Πρακτικής των ΗΠΑ έχει προτείνει ότι για τα παιδιά κάτω του 1 έτους μπορεί να χρειάζονται 400-1000IU ημερησίως.

Για παιδιά μεγαλύτερα του ενός έτους και άνω χρειάζονται 600-1000IU βιταμίνης D3 ημερησίως και για τους ενηλίκους άνω των 19 ετών, προκειμένου να διατηρήσουν τα επίπεδα της 25(OH)D3 πάνω από το επιθυμητό όριο των 30ng/ml χρειάζονται 1500-2000IU, ημερησίως.

Οι ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, έστω και αν αυτή ευρίσκεται σε φάση ηρεμίας, καθώς και τα άτομα που έχουν κάνει χειρουργικά γαστρική παράκαμψη έχουν δυσαπορρόφηση της βιταμίνης D και χρειάζονται να προσλαμβάνουν μεγαλύτερες ποσότητες βιταμίνης D3, καθημερινά προκειμένου να διατηρήσουν τα επιθυμητά ή και τα θεραπευτικά επίπεδα της βιταμίνης D3 στον οργανισμό τους. [12].

      Δοσολογία της βιταμίνης D3 για την αποκατάσταση της έλλειψής της

Έλλειψη της βιταμίνης D3 σημαίνει ότι τα επίπεδα των συγκεντρώσεων του κύριου μεταβολίτη της βιταμίνης D3, της 25(HO)D3, στον ορό βρίσκονται στα 0-20ng/ml.

Προκειμένου να διορθωθεί μια έλλειψη βιταμίνης D3, στη βιβλιογραφία, έχουν αναφερθεί δοσολογίες που ποικίλουν από τις πολύ μεγάλες, δηλαδή τις 600.000IU ενδομυικώς, εφάπαξ (μια φορά) , κατ’ έτος [13, 14] μέχρι τις 1000 IU από το στόμα, μια φορά την ημέρα.

Το ανεκτό ανώτατο όριο ασφαλούς χορήγησης της βιταμίνης D3 που έχει προταθεί από το Institute of Medicine's Food and Nutrition Board των ΗΠΑ το 1997 ήταν οι 2,000 IU/ημερησίως, αλλά μια ανασκόπηση [15], βασισμένη σε δεδομένα που δημοσιεύτηκαν αργότερα, το 2007, καταλήγουν ότι δόσεις βιταμίνης D3 μέχρι τις 10,000 IU/ημερησίως δεν προκαλούν τοξικά αποτελέσματα.

Ο Abdullah AK et al (2012) επέλεξε να αρχίσει στη δόση των 4,000 IU/ημερησίως και να την περιορίσει στις 2,000 και στη συνέχεια στις 1,000 IU/ημερησίως, ανάλογα με την ανταπόκριση των ασθενών. Οι ίδιοι ερευνητές βρήκαν ότι τα χαμηλότερα αρχικά επίπεδα της 25(HO)D χρειάστηκαν γενικά υψηλότερες δόσεις xor;hghshw βιταμίνης και για μακρύτερο χρονικό διάστημα. Μέχρις ότου να αποκατασταθούν στα επιθυμητά τα επίπεδα της 25(HO)D3. Παρά τούτο η ανταπόκριση των ασθενών στην εκάστοτε δόση ήταν ποικίλη και απρόβλεπτη, σε πολλές περιπτώσεις. [16].

      Μηχανισμοί δράσης της βιταμίνης D3 σε ασθενείς με τη νόσο του Crohn

Οι ασθενείς με τη νόσο του Crohn, που προσέλαβαν βιταμίνη D3,επέδειξαν αυξημένα επίπεδα της IL-6. Ενδιαφέρον είναι ότι η θεραπεία με βιταμίνη D3 ενίσχυσε τον πολλαπλασιασμό των CD4+ T κυττάρων. [17].

Η βήτα ντεφενσίνη (beta defensin) και ηNOD2 έχουν συνδεθεί με τη νόσο του Crohn's. Αν η NOD2 είναι ελλιπής ή ελαττωματική δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τους εισβολείς στην γαστρεντερική κοιλότητα [18].

Η NOD2 [nucleotide-binding oligomerization domain-containing protein 2] ή πρωτεϊνη της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου [inflammatory bowel disease protein 1(IBD1)] είναι μια πρωτεΐνη, η οποία στους ανθρώπους κωδικοποιείται από το γονίδιο NOD2, που εντοπίζεται στο χρωμόσωμα 16.

Σύμφωνα με τον Wang TT και τους συνεργάτες (2010) η βιταμίνη D3 μπορεί να καταπολεμήσει τα αποτελέσματα της νόσου του Crohn , διότι η βιταμίνη D3 δρα άμεσα στο γονίδιο της βήτα ντεφενσίνης 2, η οποία κωδικοποιεί ένα αντιμικροβιακό πεπτίδιο και το γονίδιο NOD2, το οποίο τροποποιεί κύτταρα μόλις εμφανιστούν εισβαλοντα μικρόβια [19].

Ο Jørgensen SP και οι συνεργάτες (2010) εκτέλεσαν μια τυχαιοποιημένη διπλή τυφλή μελέτη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, προκειμένου να επιβεβαιώσουν τα οφέλη της θεραπείας της νόσου του Crohn, μετά τη χορήγηση από το στόμα της βιταμίνης D3. .

Στην έρευνα περιέλαβαν 108 ασθενείς με νόσο του Crohn σε ύφεση, εκ των οποίων οι δεκατέσσερις αποκλείστηκαν αργότερα. Σε 46 ασθενείς χορηγήθηκαν τυχαία 1200 IU βιταμίνης D3 και στους 48 χορηγήθηκε τυχαία εικονικό φάρμακο, μια φορά την ημέρα επί 12 μήνες.

Η δοσολογία της βιταμίνης D3 των 1200IU ημερησίως ανέβασε τα επίπεδα της 25(OH)D3 στον ορό από τα κατά μέσον όρο τα 69 nmol/L στα 96 nmol/L, μετά από τρεις μήνες θεραπείας. Όμως η συχνότητα της υποτροπής ήταν μικρότερη στους ασθενείς που θεραπεύτηκαν με βιταμίνη D3 (6/46 ή 13%) παρά στους ασθενείς που πήραν εικονικό φάρμακο (14/48 or 29%), (P = 0.06) [20].

Επιθυμητά ή ιδανικά επίπεδα βιταμίνης D3 για το σώμα.

Αν αποφασιστεί η συμπληρωματική χορήγηση της βιταμίνης D3 σε ασθενείς με τη νόσο του Crohn , παράλληλα ή ταυτόχρονα με οποιαδήποτε άλλη θεραπεία, είναι υποχρεωτικό, πριν από τη χορήγηση, να μετρώνται τα επίπεδα της 25 υδροξυβιταμίνης D3 στον ορό των ασθενών, διότι είναι πρακτικά αδύνατο να γνωρίζει κανείς σε τι θεραπευτικά επίπεδα βρίσκεται ή δεν βρίσκεται ο ασθενής. Τα θεραπευτικά επίπεδα της βιταμίνης D3 κυμαίνονται μεταξύ των 55- 65 ng/ml [τα επιθυμητά ή ιδανικά επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνης D3 είναι >30ng/ml].

Θεραπευτικά οι πλείστοι ενήλικες χρειάζονται τουλάχιστον 5000 IU καθημερινά, από το στόμα , αλλά μερικοί μπορεί να χρειαστούν μέχρι και 50,000 IU ημερησίως. Δεν υπάρχει λοιπόν τρόπος να γνωρίζει κανείς, χωρίς να μετρήσει τα επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνης D3 .

Δεν χρειάζεται να κάνει κανείς μετρήσεις των επιπέδων της βιταμίνης D3, όταν εκτίθεται σχεδόν καθημερινά σε υψηλής ποιότητας ηλιόφως από τις 12.00-1.00 μμ, για 10-15 λεπτά της ώρας, κατά τη διάρκεια των μηνών του καλοκαιριού. .

Οι πλείστοι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι δεν εκτίθενται γυμνοί στον ήλιο, προκειμένου να εξασφαλίσουν το ελάχιστο ή το επιθυμητό ποσό βιταμίνης D3 (≥1,200 IU/ημερησίως), που χρειάζονται για όλο το έτος. Τα άτομα με σκουρότερο χρώμα δέρματος (τύποι III-VI) και τα ηλικιωμένα άτομα (>59 yr) βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο να μην παράγουν επαρκείς ποσότητες βιταμίνης D3 στο δέρμα τους, όταν εκτίθενται στον ήλιο, ακόμη και όταν κάνουν καλοκαιρινές διακοπές για 2-3 εβδομάδες. [21].

Ένας από τους λόγους που μπορεί να κάνει τη βιταμίνη D3 να δράσει στη νόσο του Croh είναι ότι βοηθάει το σώμα να παράγει περισσότερα από 200 αντιμικροβιακά πεπτίδια, που μπορούν να καταπολεμήσουν όλων των ειδών τις λοιμώξεις. Υπάρχουν γνώμες πολλών ειδικών που υποστηρίζουν ότι οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου πυροδοτούνται από λοιμώξεις. [22].

Πιστεύεται ότι, αν ένα άτομο έχει έλλειψη της βιταμίνης D3, δεν ενεργοποιείται το ανοσοποιητικό του σύστημα για να ασκήσει τη σωστή δράση του. Επειδή η βιταμίνη D3 είναι και ανοσοτροποποιητικός παράγοντας, προλαβαίνει μιαν υπεραντίδραση που εκδηλώνεται με τη μορφή της φλεγμονής, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυτοάνοσες διαταραχές, όπως η νόσος του Crohn.

Καθορισμός της ορθής δόσης της βιταμίνηςD3 από το στόμα σε ασθενείς με τη νόσο του Crohn.

Ο μόνος τρόπος, με τον οποίο μπορεί να καθοριστεί η δόση της βιταμίνης D3 που μπορεί να χορηγηθεί στη νόσο του Crohn είναι η μέτρηση των επιπέδων των συγκεντρώσεων της 25-υδροξυβιταμίνης D3 στον ορό των πασχόντων, που γίνεται στα βιοπαθολογικά εργαστήρια. .

Προς το παρόν στα εργαστήρια μπορεί να γίνουν μετρήσεις για την 1,25(OH)D3 και την 25(OH)D3.

Προτιμάται η μέτρηση της 25-υδροξυβιταμίνης D3 αντί της 1,25(OH)D3, διότι η πρώτη είναι καλύτερος σηματοδότης της συνολικής κατάστασης της βιταμίνης D στον οργανισμό.

Τα περισσότερα εργαστήρια, στις απαντήσεις των εξετάσεων που παραδίδουν στους ασθενείς, τους αναγράφουν εκτός από τα επίπεδα που βρήκαν στον ορό του ασθενούς και τα όρια των φυσιολογικών τιμών της 25-υδροξυβιταμίνης D3 που συνήθως κυμαίνονται στα 20-56 ng/ml. Αυτή η πληροφορία είναι παραπλανητική για τον θεράποντα ιατρό και τον ασθενή προκειμένου να αποφασιστεί η συμπληρωματική χορήγηση της βιταμίνης D3..

Σήμερα είναι διεθνώς αποδεκτό ότι τα επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνης D3 ποτέ δεν πρέπει να είναι χαμηλότερα από τα 30 ng/ml , ενώ όταν τα επίπεδα είναι κάτω από 20 ng/ml θεωρείται ως έλλειψη της βιταμίνης D3.

Επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνης D3 20-30ng/ml θεωρούνται ανεπαρκή. Τα άτομα με έλλειψη βιταμίνης D3 βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο δημιουργίας κάποιου καρκίνου ή κάποιας αυτοάνοσης νόσου, όπως η πολλαπλή σκλήρυνση, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, κλπ

Η αναμενόμενη επιθυμητή τιμή των επιπέδων της 25-υδροξυβιταμίνης D3 είναι τα 55-65 ng/ml. Αυτή η διακύμανση της τιμής ισχύει για οποιονδήποτε, παιδιά, εφήβους, ενηλίκους και ηλικιωμένους. Αυτές οι τιμές βασίζονται σε μετρήσεις που έγιναν σε υγιείς πληθυσμούς κατοίκων των τροπικών ή των υποτροπικών περιοχών της γης, οι οποίοι είχαν εκτεθή με υγιή τρόπο στον ήλιο. Φαίνεται πιο λογικό να υποτεθεί ότι αυτές οι τιμές αντανακλούν τις επιθυμητές ανθρώπινες ανάγκες.

Αν οποιοδήποτε άτομο διατηρεί τα επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνης D3 σ’αυτές τις τιμές, και κατά προτίμηση στις υψηλότερες τιμές, επωφελείται από τα προστατευτικά αποτελέσματα της βιταμίνης D3 .

Ο μόνος τρόπος που συμβάλλει στη διατήρηση αυτών των τιμών επιπέδων της 25-υδροξυβιταμίνης D3 είναι η καθημερινή έκθεση στον ήλιο το μεσημέρι 12.00-1.00μμ, τους καλοκαιρινούς μήνες ή να παίρνει σταθερά, συμπληρωματικά, βιταμίνη D3 σε επαρκείς δόσεις.

Γιαυτό συνιστάται να γίνεται δύο φορές το χρόνο μέτρηση των επιπέδων της25-υδροξυβιταμίνης D3 στον ορό και ανάλογα με τα ευρήματα να ρυθμίζεται η δοσολογία. της συμπληρωματικής χορήγησης βιταμίνης D3.

      Σκευάσματα βιταμίνης D3

Δεν υπάρχει εγγύηση ότι το κάθε σκεύασμα βιταμίνης D3 μπορεί να απορροφηθεί επαρκώς από το βλεννογόνο του εντέρου. Η εμπειρία των συγγραφέων έδειξε ότι η φυσική και όχι η συνθετική βιταμίνη D3 σε βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι η πλέον ευαπορρόφητη, δεδομένου η βιταμίνη D3 είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη.

Το σκεύασμα D3 Gkelin drops περιέχει υψηλής ποιότητας φυσική βιταμίνη D3 σε βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο,  πράγμα που εγγυάται την πλήρη απορρόφηση της βιταμίνης και τη σύντομη αύξηση και αποκατάσταση των επιθυμητών επιπέδων της 25-υδροξυβιταμίνης D3 στον ορό.

Το D3 Gkelin drops περιέχει 1000IU βιταμίνης D3, ανά σταγόνα σε φιαλίδιο των 5ml (110 σταγόνες). Η δοσολογία του D3 Gkelin ·drops σε ασθενείς με νόσο του Crohn καθορίζεται, όπως προαναφέρθηκε, αφού μετρηθούν τα επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνης D3 στον ορό των πασχόντων.

 

Tο D3 Gkelin drops σας αποστέλλεται ταχυδρομικά, σε κάθε πόλη ή περιοχή της Ελλάδος (Ταχυμεταφορές Speedex) στην τιμή των 11.84 Ευρώ περιλαμβανομένου του ΦΠΑ [συν 2,00€ μεταφορικά + 1,86 αντικαταβολή (σύνολο 3,86 Ευρώ)].

Μπορείτε να το παραγγείλετε τηλεφωνώντας: Σταθερό: 2741026658, 2744023768. Κινητό: 6944280764 ή στέλνοντας mail: pharmage@otenet.gr ή μέσω του e-shop της pharmagel. Αν είστε κάτοικος Κύπρου ή άλλης χώρας του εξωτερικού επικοινωνήστε μαζί μας, για να σας πληροφορήσουμε το κόστος των μεταφορικών.

Ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00π.μ-13.00 μμ.
Τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες μπορείτε να το παραγγέλλετε, στέλνοντας mail στη διεύθυνση pharmage@otenet.gr, ή με SMS γράφοντας ονοματεπώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, ταχυδρομικό τομέα, τηλέφωνο επικοινωνίας.

Βιβλιογραφία

1. Farraye FA, Nimitphong H, Stucchi A, Dendrinos K, Boulanger AB, Vijjeswarapu A, Tanennbaum A, Biancuzzo R, Chen TC, Holick MF. Use of a novel vitamin D bioavailability test demonstrates that vitamin D absorption is decreased in patients with quiescent Crohn's disease. Inflamm Bowel Dis. 2011 Oct;17(10):2116-21.

2. Joseph AJ, et al measured the serum 25 (OH) vitamin D levels of Crohn's disease patients and compare with matched controls and to assess the consequences of low 25 (OH) vitamin D levels on bone and mineral metabolism in these patients.

3. Joseph AJ, George B, Pulimood AB, Seshadri MS, Chacko A. 25 (OH) vitamin D level in Crohn's disease: association with sun exposure & disease activity. Indian J Med Res. 2009 Aug;130(2):133-7.

4. Joseph AJ, George B, Pulimood AB, Seshadri MS, Chacko A. 25 (OH) vitamin D level in Crohn's disease: association with sun exposure & disease activity. Indian J Med Res. 2009 Aug;130(2):133-7.

5. Ananthakrishnan AN, Khalili H, Higuchi LM, Bao Y, Korzenik JR, Giovannucci EL, Richter JM, Fuchs CS, Chan AT. Higher predicted vitamin D status is associated with reduced risk of Crohn's disease. Gastroenterology. 2012 Mar;142(3):482-9. Epub 2011 Dec 9.

6. Pappa HM, Langereis EJ, Grand RJ, Gordon CM. Prevalence and risk factors for hypovitaminosis D in young patients with inflammatory bowel disease. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2011 Oct;53(4):361-4.

7. Vogelsang H, Schöfl R, Tillinger W, Ferenci P, Gangl A. 25-hydroxyvitamin D absorption in patients with Crohn's disease and with pancreatic insufficiency. Wien Klin Wochenschr. 1997 Sep 19;109(17):678-82.

8. Marcinowska-Suchowierska E, Walicka M, Tałałaj M, Horst-Sikorska W, Ignaszak-Szczepaniak M, Sewerynek E. Vitamin D supplementation in adults - guidelines. Endokrynol Pol. 2010 Nov-Dec;61(6):723-9.

9. Suibhne TN, Cox G, Healy M, O'Morain C, O'Sullivan M. Vitamin D deficiency in Crohn's disease: prevalence, risk factors and supplement use in an outpatient setting. J Crohns Colitis. 2012 Mar;6(2):182-8.

10. Cantorna MT, Munsick C, Bemiss C, Mahon BD. 1,25-Dihydroxycholecalciferol prevents and ameliorates symptoms of experimental murine inflammatory bowel disease. J Nutr. 2000 Nov;130(11):2648-52.

11. Raftery T, O'Morain C, O'Sullivan M. Vitamin D: New Roles and Therapeutic Potential in Inflammatory Bowel Disease. Curr Drug Metab. 2012 Apr 10.

12. Pramyothin P, Holick MF. Vitamin D supplementation: guidelines and evidence for subclinical deficiency. Curr Opin Gastroenterol. 2012 Mar;28(2):139-50.

13. Diamond TH, Ho KW, Rohl PG, Meerkin M. Annual intramuscular injection of a megadose of cholecalciferol for treatment of vitamin D deficiency: efficacy and safety data. Med J Aust. 2005 Jul 4;183(1):10-2.

14. Ginde AA, Liu MC, Camargo CA., Jr Demographic differences and trends of vitamin D insufficiency in the US population, 1988–2004. Arch Intern Med. 2009;169(6):626–632. [PubMed]

15. Hathcock JN, Shao A, Vieth R, Heaney R. Risk assessment for vitamin D. Am J Clin Nutr. 2007 Jan;85(1):6-18.

16. Abdullah AK, Khan S, Mustafa SF, Qutubuddin AA, Davis CM. Vitamin d status and cardiometabolic risk factors in long-term psychiatric inpatients. Prim Care Companion CNS Disord. 2012;14(1). pii: PCC.11m01221.

17. Bendix-Struve M, Bartels LE, Agnholt J, Dige A, Jørgensen SP, Dahlerup JF. Vitamin D3 treatment of Crohn's disease patients increases stimulated T cell IL-6 production and proliferation. Aliment Pharmacol Ther. 2010 Dec;32(11-12):1364-72.

18. Koslowski MJ, Teltschik Z, Beisner J, Schaeffeler E, Wang G, Kübler I, Gersemann M, Cooney R, Jewell D, Reinisch W, Vermeire S, Rutgeerts P, Schwab M, Stange EF, Wehkamp J. Association of a functional variant in the Wnt co-receptor LRP6 with early onset ileal Crohn's disease. PLoS Genet. 2012 Feb;8(2):e1002523. Epub 2012 Feb 23.

19. Wang TT, Dabbas B, Laperriere D, Bitton AJ, Soualhine H, Tavera-Mendoza LE, Dionne S, Servant MJ, Bitton A, Seidman EG, Mader S, Behr MA, White JH. Direct and indirect induction by 1,25-dihydroxyvitamin D3 of the NOD2/CARD15-defensin beta2 innate immune pathway defective in Crohn disease. J Biol Chem. 2010 Jan 22;285(4):2227-31.

20. Jørgensen SP, Agnholt J, Glerup H, Lyhne S, Villadsen GE, Hvas CL, Bartels LE, Kelsen J, Christensen LA, Dahlerup JF. Clinical trial: vitamin D3 treatment in Crohn's disease - a randomized double-blind placebo-controlled study. Aliment Pharmacol Ther. 2010 Aug;32(3):377-83. Epub 2010 May 11.

21. Godar DE, Pope SJ, Grant WB, Holick MF. Solar UV doses of adult Americans and vitamin D(3) production. Dermatoendocrinol. 2011 Oct;3(4):243-50. Epub 2011 Oct 1. J Allergy Clin Immunol. 2011 May;127(5):1302-4.e1.

22. Bhan I, Camargo CA Jr, Wenger J, Ricciardi C, Ye J, Borregaard N, Thadhani R. Circulating levels of 25-hydroxyvitamin D and human cathelicidin in healthy adults. J Allergy Clin Immunol. 2011 May;127(5):1302-4.e1. Epub 2011 Feb 9.

23. van Hogezand RA, Hamdy NA. Skeletal morbidity in inflammatory bowel disease. Scand J Gastroenterol Suppl. 2006;(243):59-64.



Από το 2003 ο Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης μελετά, ερευνά και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ευεργετική δράση της βιταμίνης D στον ανθρώπινο οργανισμό, έχοντας συνειδητοποιήσει την πανδημία έλλειψης βιταμίνης D στον Ελληνικό πληθυσμό. O Δρ Γκέλης με την αρθρογραφία του στην ιστοσελίδα του, www.d3gkelin.gr, ακούραστα και ακατάπαυστα εκπαιδεύει το κοινό για τη σημασία της βιταμίνης D στην πρόληψη, αλλά και στην αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων, που οφείλονται σε έλλειψη ή ανεπάρκεια της βιταμίνης D.


 

Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.
Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 

 

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.







 







Τελευταία άρθρα
Δείτε όλα τα άρθρα »