ΕΜΒΟΕΣ ΤΩΝ ΑΥΤΙΩΝ ΑΠΟ ΩΤΟΣΚΛΗΡΥΝΣΗ

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach

D3-Gkelin: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν, online, μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά D3-Gkelin


Oι χρόνιες υποκειμενικές εμβοές των αυτιών  μπορεί να αποτελούν χαρακτηριστικό σύμπτωμα  της κλινικής ωτοσκλήρυνσης μαζί με μια σταδιακά εξελισσόμενη   βαρηκοία, η οποία σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει και στην κώφωση  του πάσχοντος. 
Αρκετοί ασθενείς με ωτοσκλήρυνση, εκτός από τη βαρηκοΐα και της εμβοές παραπονούνται και για κρίσεις ιλίγγου .

 Ο Gristwood RE και  Venables WN. (2003) ανέλυσαν τα κλινικά ευρήματα 1,014  περιπτώσεων ωτοσκλήρυνσης, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν με χειρουργική επέμβαση στον αναβολέα, στη Νότια Αυστραλία μεταξύ του 1960 και του 1972 και βρήκαν ότι οι εμβοές είχαν επίπτωση 65%

Ωτοσκληρυντική βλάβηΚαλλιτεχνική απόδοση ωτοσκληρυντικής βλάβηςΒρήκαν επίσης ότι οι εμβοές είχαν σχέση και με το γένος (p < .0001), το μέσο προεγχειρητικό επίπεδο γωγής του ήχου δια των οστών (p = .0012), το μέσο προεγχειρητικό επίπεδο  αγωγής του ήχου δια του αέρος (p = .0192), και το μέσο κενό μεταξύ της αερίνης και οστικής αγωγής του ήχου (p = .0075).

Οι σχέσεις μεταξύ των εμβοών και της ηλικίας του ασθενούς, η διάρκεια της βαρηκοΐας, η παρουσία του σημείου του Schwartze και της σοβαρότητας της παθολογοανατομικής βλάβης  δεν ήσαν σημαντικά. [1].

Τα ακοολογικά ευρήματα της ωτοσκλήρυνσης είναι ευδιάκριτα, αλλά μπορεί και να ποικίλουν. Όταν υπάρχει μόνον καθαρή ωτοσκλήρυνση του αναβολέα, τότε τα πιο προεξέχοντα ακοολογικά σημεία λαμβάνονται, όταν χορηγούνται ερεθίσματα χαμηλής συχνότητας.

Τα ακοολογικά αυτά ευρήματα αντανακλούν το αποτέλεσμα που προκαλεί η  αυξημένη  δυσκαμψία του αναβολέα στη μετάδοση του ήχου στο μέσον ους.

Αυτό γίνεται αντιληπτό και από τις χαρακτηριστικές ανωμαλίες που παρατηρούνται στην τυμπανομετρία, τα ακουστικά αντανακλαστικά και την  ακοομετρία καθαρού τόνου.

 Όταν η ωτοσκλήρυνση εξαπλωθεί στον κοχλία, αναπτύσσεται νευραισθητήριος βαρηκοία, που μπορεί να συνοδεύεται από αιθουσαία συμπτώματα και ή εμβοές των αυτιών. Η πλήρης ακοολογική εκτίμηση μπορεί να αποδειχθεί μοναδικά βοηθητική στο να τεθεί η διάγνωση της ωτοσκλήρυνσης αναγνωρίζοντας τη

Φωτομικρογραφία ωτοσκληρυντικής βλάβηςΚαλλιτεχνική απόδοση της έκτασης της ωτοσκληρυντικής βλάβης

χαρακτηριστική καμπύλη της καθήλωσης του αναβολέα και στον προγραμ-ματισμό της χειρουργικής, φαρμακευτικής ή με την εφαρμογή ακουστικών βαρηκοΐας, αποκατάστασης της ακουστικής ικανότητας του ασθενούς [2]. 

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης

Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ωτορινολαρυγγολογικό Ιατρείο Μονάδα διάγνωσης και θεραπείας, Βαρηκοΐας, Εμβοών, και Ιλίγγου Δαμασκηνού 46, Κόρινθος, 20100,Τηλ. 2741026631, FAX. 2741085030, Κινητό.6944280764 e-mail:pharmage@otenet.gr www.gelis.gr www.pharmagel@otenet.gr www.orlpedia.gr, www.gkelanto.gr, www.allergopedia.gr, www.zinc.gr, www.curcumin.gr, www.gkelikosagiorgitiko.gr

Όσον αφορά τις εμβοές από ωτοσκλήρυνση αυτές, σε αρκετές των  περιπτώσεων  μπορεί  να πάψουν να γίνονται αντιληπτές,  μόλις φορέσει ο ασθενής το κατάλληλο ακουστικό βαρηκοΐας και ξαναγίνονται αντιληπτές μόλις αφαιρέσει ο ασθενής το ακουστικό.

Αν τούτο δεν είναι αντιμετώπιση εκλογής και ενδείκνυται η χειρουργική επέμβαση στον αναβολέα, σε πολλές περιπτώσεις μαζί με την αποκατάσταση της ακοής εξαφανίζονται και οι εμβοές. Τούτο όμως δεν συμβαίνει πάντοτε.

Αρκετοί ασθενείς εξακολουθούν μετά την χειρουργική επέμβαση στον αναβολέα να έχουν εμβοές. Συνήθως αυτό είναι ένδειξη ότι η ωτοσκλήρυνση είναι εξαπλωμένη και σε κάποιο τμήμα του κοχλία.

Οι χορήγηση φθοριούχου νατρίου, ανθρακικού ασβεστίου, βιταμίνης D3, βιταμίνης Κ2, Κιτρικού μαγνησίου (Florigkel) και σε δόση τριών καψουλών ημερησίως, σε άτομα άνω των 70 κιλών ή 2 καψουλών ημερησίως για άτομα κάτω των 70 κιλών και με γεμάτο το στομάχι, επί τρία έτη  μπορεί, αφενός να σταθεροποιήσει την ωτοσκλήρυνση ή όταν είναι αρχόμενη η νόσος να την αντιστρέψει και επιπλέον να θεραπεύσει ή να ελαττώσει σε σημαντικό βαθμό τις εμβοές και τις κρίσεις ιλίγγου [3, 4, 5]

altΤο Φθοριούχο νάτριο σε συνδυασμό με τις παραπάνω βιταμίνες και ιχνοστοιχεία  μπορεί σε σημαντικό ποσοστό να σταθεροποήσει σε σημαντικό ποσοστό την κακή εξέλιξη της κοχλιακής ωτοσκλήρυνσης . Ένα μικρό ποσοστό ασθενών με κοχλιακή  ωτοσκλήρυνση μπορεί με την παρέλευση των ετών να παρουσιάσει επιδείνωση της βαρηκοίας, παρά τη συνεχή λήψη του Florical για τρία συνεχόμενα χρόνια. [5].

 Εφόσον τα επίπεδα της βιταμίνης D3  (25 υδρόξυβιταμίνη D3) είναι μικρότερα των 30ng/ml στον ορό του αίματος του ασθενούς,  ο ασθενής χρειάζεται υψηλότερες δόσεις βιταμίνης D3, που τις χορηγεί σ' αυτόν συμπληρωματικά ο ωτορινολαρυγγολόγος του [6, 7].

Βιβλιογραφία

1. Gristwood REVenables WN. Otosclerosis and chronic tinnitus. Ann Otol Rhinol Laryngol. 2003 May;112(5):398-403.

2. Hannley MT. Audiologic characteristics of the patient with otosclerosis. Otolaryngol Clin North Am. 1993 Jun;26(3):373-87.

3. Μεταξάς Σ-Α. Εμβοές. Σελ. 64. Θεσσαλονίκη, 1987.

4. Shambaugh, GE,Jr. Further experience with moderate dosage sodium fluoride for sensorineural hearing loss, tinnitus, and vertigo due to otospongiosis. Advances in Oto-Rhino-Laryngology 1977:22:35-42.

5. Γκέλης ΝΔ, Γκόλας Ε., Λυτρίδης Κ, Κυρατζίδης Τ., H Θεραπεία της Κοχλιακής Ωτοσπογγίωσης ή Ωτοσκλήρυνσης με Φθοριούχο Νάτριο (Florical). Εκδόσεις Βελλεροφόντης, Κόρινθος, 2004.

6. Hackman KLGagnon CBriscoe RKLam SAnpalahan MEbeling PR. Efficacy and safety of oral continuous low-dose versus short-term high-dose vitamin D: a prospective randomised trial conducted in a clinical setting. Med J Aust. 2010 Jun 21;192(12):686-9.

7. Γκέλης Δ.Ν., Χρηστίδης Θ. Οι σύγχρονες θεραπευτικές εφαρμογές της βιταμίνης D βάσει της αναπροσαρμογής των επιπέδων της στον ορό. ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. Τ Ο Μ Ο Σ V I • Τ Ε Υ Χ Ο Σ I • I A N O Y A Ρ Ι Ο Σ - Φ Ε Β Ρ Ο Υ Α Ρ Ι Ο Σ - Μ Α Ρ Τ Ι Ο Σ 2 0 1 0, σελ.4-14Από το 2003 ο Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης μελετά, ερευνά και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ευεργετική δράση της βιταμίνης D στον ανθρώπινο οργανισμό, έχοντας συνειδητοποιήσει την πανδημία έλλειψης βιταμίνης D στον Ελληνικό πληθυσμό. O Δρ Γκέλης με την αρθρογραφία του στην ιστοσελίδα του, www.d3gkelin.gr, ακούραστα και ακατάπαυστα εκπαιδεύει το κοινό για τη σημασία της βιταμίνης D στην πρόληψη, αλλά και στην αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων, που οφείλονται σε έλλειψη ή ανεπάρκεια της βιταμίνης D.


 

Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.
Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 

 

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας. Τελευταία άρθρα
Δείτε όλα τα άρθρα »