Η σχέση της βιταμίνης D3 με την βαρηκοΐα©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach

D3-Gkelin: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν, online, μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά D3-Gkelin


  Περίληψη άρθρου

Οι ηλικιωμένοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο απώλειας της ακοής τους και εκδήλωσης οστεοπόρωσης. Η οστική πυκνότητα) έχει πιθανώς συνδεθεί με την βαρηκοΐα. Η έρευνα αποκάλυψε ότι στους ηλικιωμένους, η υποβιταμίνωση D σχετίζεται με βαρηκοΐα συσχετίστηκε με βαρηκοΐα χαμηλής συχνότητας και συχνότητας λόγου. Η υποβιταμίνωση D μπορεί να είναι ένας πιθανός παράγοντας κινδύνου εκδληλωσης βαρηκοΐας, που σχετίζεται με την ηλικία. Υπάρχει μια σημαντική σχέση μεταξύ της έλλειψης βιταμίνης Β 12 και της βιταμίνης D3 και της κοχλιακής υγείας στις γυναίκες. Στους ασθενείς με έλλειψη βιταμίνης Β 12 και βιταμίνης D3 πρέπει να ερευνάται η κοχλιακή λειτουργία. Η έρευνα έδειξε ότι o αριθμός των ασθενών με αιφνίδια βαρηκοΐα και έλλειψη βιταμίνης D ήσαν σημαντικά πολυαρριθμότεροι συγκριτικά με άτομα χωρίς βαρηκοΐα και είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη ανταπόκρισης στη θεραπεία.


Μεταβολικές ασθένειες των οστών και απώλεια ακοής

Έχει αναφερθεί από αρκετούς ερευνητές ότι η απώλεια ακοής είναι μία από τις κλινικές εκδηλώσεις μεταβολικών οστών.

Δρ Ιωσήφ Β. Βιτάλ, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος-Χειρουργός Κεφαλής και Τραχήλου, Ιατρείο:  Μητροπόλεως 71, 54622 Θεσσαλονίκη, Τηλ.: 2310 277698, Κιν.: 6974 505052E-mail: joevital@gmail.com, https://vital-orl.gr/

Γκόλας Ευάγγελος          Ιατρός Ωτορινολαρυγγολόγος        Καλιάφα Σπ. 1Α             Ιωάννινα, Τ.Κ. 45332           +30 26510 49006                +30 6936 349 006       info@egolas.gr      www.egolas.gr

Δρ Αποστολόπουλος Κωνσταντίνος

Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνώνών Διευθυντής της ΩΡΛ Κλινικής του Γεν. Νοσοκομείου Καλαμάτας

Δρ Χρυσάνθη Καραπάντζου,
Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος,
Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Göttingen, Γερμανίας,
Διευθύντρια του τμήματος Facial Rejuvenation της Πανεπιστημιακής ΩΡΛ κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Μονάχου (LMU), Γερμανίας.
Γεωργίου Ζερβού 19, Δράμα, 66100, Τηλ.:
25210 57557, Fax: 25210 57558
Κιν.: 6937377549, 6936580860, 6937377547
mail:  chrisanthi24@yahoo.gr   www.karapantzos.gr

Άρης Πάγκαλος

Ιατρός,  Ωτορινολαρυγγολόγος

ΙΑΤΡΕΙΟ: Ηρώων Πολυτεχνείου 8, Άγιος Νικόλαος, Λασιθίου, Κρήτης

Τηλ.2841089100, 6973317033

 Μέλος της της Ελληνικής Εταιρείας Εφαρμογών της Βοτουλινικής Τοξίνης στην ΩΡΛ

Οι μεταβολικές ασθένειες των οστών είναι οι ασθένειες του οστού που μπορεί να αποδοθούν σε κυτταρικές αλλαγές ή σε διατροφικές ανεπάρκειες / υπερβολές που οφείλονται σε διατροφικές ανισορροπίες.
Αυτές περιλαμβάνουν tον υπερπαραθυρεοειδισμό, οστεοπενία, οστεοπόρωση, ωτοσκλήρυνση, οστεομαλακία, ραχίτιδα, και τις ασθένειες που σχετίζονται με μια ανώμαλη αφθονία κυττάρων Langerhans [1].
Η απομετάλλωση  των οστών λόγω οποιασδήποτε μεταβολικής νόσου των οστών μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της οστικής μάζας οποιουδήποτε οσταρίου  στο μέσο αυτί και το οστούν του κοχλία. Η Νόσος του Paget μπορεί να αποκαλύψει απώλεια της οστικής πυκνότητας του κοχλιακού οστού [2].



Η αναδιαμόρφωση των οστών του αυτιού στην    οστεοπόρωση  είναι παρόμοιες με τις αλλαγές που συμβαίνουν στην  ωτοσκλήρυνση . Επιπλέον, η  οστεοπόρωση, η ατελής οστεογένεση και η ωτοσκλήρυνση έχουν παρόμοιο γενετικό μηχανισμό [1] . 



 Σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές, η οστεοπενία και η  οστεοπόρωση  μπορεί κάλλιστα να σχετίζονται με τον ιδιοπαθή καλοήθη ίλιγγος θέσης (BPV)  [3] .



Η δυσλειτουργία του οργάνου της ακοής και ισορροπίας σε ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια μπορεί να οφείλεται σε διαταραχές στην ισορροπία φωσφορικού ασβεστίου και στη νεφρική οστεοδυστροφία κατά τη διάρκεια της νόσου.

Η απόδειξη της παρουσίας απώλειας ακοής σε ασθενείς με μεταβολικές ασθένειες των οστών μπορεί να οδηγήσει στον προσδιορισμό των νέων ενδείξεων για τη μέτρηση της οστικής πυκνότητας των οστών, σε ορισμένους ασθενείς με προβλήματα ακοής.

Επιπλέον, η ακοολογική  εξέταση σε ασθενείς με οστεοπενία ή οστεοπόρωση μπορεί να είναι σημαντική λόγω της επίδρασης της απώλειας ακοής στην πρόγνωση ασθενών με μεταβολικές ασθένειες των οστών [1] .



Σχέση της απώλειας ακοής και της βιταμίνης D

Μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες μελέτες για τη σχέση μεταξύ της απώλειας ακοής και της βιταμίνης D προέρχονται από την έρευνα της βιταμίνης D. Με τον όρο βιταμίνη D  εννοείται η βιταμίνη D2 και η D3. Όμως κλινικής σημασίας είναι η D3.

Η βιταμίνη D είναι γνωστή για τα οστεοπροστατευτικά της αποτελέσματα. Το πιο γνωστό πρόβλημα που σχετίζεται με την έλλειψη βιταμίνης D είναι η ραχίτιδα στα παιδιά , ένα μαλάκωμα των οστών στα παιδιά που οδηγούν σε τοξωτά σκέλη. Όμως λιγότερο γνωστή είναι μια παρόμοια κατάσταση σε ενήλικες που ονομάζεται οστεομαλακία, όπου τα οστά μπορούν να γίνουν πορώδη και απομεταλλωμένα. 

Όταν η έλλειψη της βιταμίνης D προκαλεί οστεοπενία στα οστάρια του μέσου ωτός, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ακοής και ακόμη και κώφωση. Εντυπωσιακά, η διόρθωση της έλλειψης της βιταμίνης D3 συχνά διορθώνει την απώλεια ακοής και ακόμη και την κώφωση σε αυτές τις συγκεκριμένες περιπτώσεις [4] .



Ο κύριος μεταβολίτης της βιταμίνης D3 στον ορό είναι η 25-υδροξυβιταμίνη D3 [25 (OH) D3]. Οι κλινικές κατευθυντήριες οδηγίες της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας  των ΗΠΑ για τη βιταμίνη D  κατέληξαν στο συμπέρασμα, με βάση όλα τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα, ότι η έλλειψη βιταμίνης D3 ορίζεται: Επίπεδα της  25 (OH) D3 <20 ng / ml στον ορό του αίματος.

Ως  ανεπάρκεια βιταμίνης D3 ορίζεται: Επίπεδα της  25 (OH) D3 21– 29 ng / ml και ως επάρκεια βιταμίνης D3: Επίπεδα της  25 (OH) D3 30-100 ng / ml [5] . Τα επιθυμητά νοσοπροστατευτικά επίπεδα είναι τα 60-80ng/ml.



Περισσότεροι από 30 τύποι κυττάρων εκφράζουν τον υποδοχέα βιταμίνης D (VDR) και περισσότερα από δέκα όργανα, περιλαμβανομένων των νεφρών είναι ικανά να παράγουν  παρακρινική 1-α-υδροξυλίωση (νεφρική 1-α-υδροξυλίωση της βιταμίνης D). Περισσότερα από 200 γονίδια βρίσκονται υπό τον έλεγχο της καλσιτριόλης [1, 25- (OH)2-βιταμίνη D] [6] . 

Η έλλειψη της βιταμίνης D3 ακολουθείται από διάφορες δυσλειτουργίες και ανωμαλίες λόγω δυσρύθμισης της λειτουργίας διαφόρων γονιδίων. 

Η βιταμίνη D έχει πράγματι αποδειχθεί ότι ασκεί πολυδύναμα μη κλασικά αποτελέσματα που ενεργούν ως ανοσοτροποποιητές [7].

Πολλές μη κλασικές δράσεις της βιταμίνης D είναι ανεξάρτητες από τη συμβατική ενδοκρινολογία της βιταμίνης D και επομένως είναι πιο ευαίσθητες σε μεταβολές στην κατάσταση των επιπέδων της βιταμίνης D. [8].

    

Η έλλειψη βιταμίνης D3 μπορεί να οδηγήσει άμεσα στην ακουστική δυσλειτουργία ή να ασκήσει δευτερογενή επίδραση, προκαλώντας  διαταραχές του μεταβολισμού ασβεστίου [9]. Τα ιόντα ασβεστίου παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαπερατότητα των κυτταρικών μεμβρανών.

Ενεργοί μηχανισμοί μεταφοράς που περιλαμβάνουν τη δραστηριότητα της  ATPάσης (ΑΤΡase activity), οι οποίοι διατηρούν τη διαφορική βιοχημική ακεραιότητα των υγρών του εσωτερικού αυτιού, που είναι ζωτικής σημασίας για την κανονική κοχλιακή λειτουργία, μπορεί να εξαρτώνται από το ασβέστιο.

Επιπλέον, το ιονισμένο ασβέστιο είναι απαραίτητο για τη φυσιολογική λειτουργία των νεύρων και η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς τη μετάδοση των δυνατοτήτων δράσης των νεύρων που δημιουργούνται από τον κοχλία. 

Περιγράφηκε οπισθοκοχλιακή κώφωση στις κληρονομικές ανθεκτικές στη βιταμίνη-D ραχίτιδες , λόγω δευτερογενούς υπερπαραθυρεοειδισμού που προκαλεί οστεοσκληρυντική στένωση των εσωτερικών ακουστικών καναλιών [10].

Το βασικό εντύπωμα ή βασική εγκόλπωση (basilar impression or basilar invagination) είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται γενικά για τον προσδιορισμό διαφορετικών τύπων παραμορφώσεων που περιλαμβάνουν το οπίσθιο κρανιακό βόθρο και τον άνω αυχενικό σπόνδυλο.

Μία από τις πιο κοινές αιτίες αυτής της παραμόρφωσης είναι μια ανώμαλη δομή του σκελετού. Για παράδειγμα, η απασβεστίωση των οστών στη ραχίτιδα ή η παραμορφωτική οστεΐτιδα του Paget (Paget's osteitis deformans).

Ένας άλλος τύπος «βασικού εντυπώματος (basilar impression)» παρατηρείται σε περιπτώσεις μακροχρόνιας, αυξημένης ενδοκρανιακής πίεσης που προκαλεί ατροφία της κρανιακής κάψας (υδροκεφαλία, οξυκεφαλία). Ο τρίτος τύπος αντιστοιχεί σε συγγενή δυσπλασία της ατλαντο-ινιακής περιοχής («αφομοίωση του άτλαντα») (“assimilation of the atlas”). Ο επίκτητος τύπος είναι σπάνιος, αλλά μπορεί να εμφανιστεί δευτερογενώς της οστεομαλακίας [11].

Δίδεται έμφαση στο βασικό εντύπωμα κατά τη διαφορική διάγνωση της νόσου του Meniere [12].


Η έλλειψη της βιταμίνης D και η αμφοτερόπλευρη βαρηκοΐα

Ο Brookes GB. (1985) διέγνωσε σε 27 ασθενείς με αμφοτερόπλευρη απώλεια ακοής, μέσα σε μια περίοδο μόλις πάνω από 3 έτη, την έλλειψη βιταμίνης D3. Η έλλειψη βιταμίνης D3 θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στη διαφορική διάγνωση της ανεξήγητης αμφοτερόπλευρης νευραισθητήριας βαρηκοΐας και μπορεί να είναι σημαντική για την προέλευση ορισμένων περιπτώσεων ωτοσκλήρυνσης, πρεσβυακουσίας , και βαρηκοΐας που σχετίζεται με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.

Η θεραπεία πρέπει να αποτρέπει την προοδευτική απώλεια της ακοής, η οποία μπορεί περιστασιακά να είναι μερικώς αναστρέψιμη, και την ανάπτυξη κλινικής οστεομαλακίας με πιο γενικευμένα σκελετικά συμπτώματα [13].

Οι Ikeda K , et al (1989) διερεύνησαν τον πιθανό ρόλο της βιταμίνης D στην εξασθένιση της ακοής με τη μέτρηση τριών μεταβολιτών της βιταμίνης D σε 28 ασθενείς με αμφoτερόπλευρη νευραισθητήρια βαρηκοΐα (BSNHL) . Είκοσι τρεις από τους 28 ασθενείς παρουσίασαν σημαντικά μειωμένο επίπεδο 1,25-διϋδροξυβιταμίνης D3, με φυσιολογική τιμή 25-υδροξυβιταμίνης D3.

Εκτός από τις πειραματικές και κλινικές αναφορές σχετικά με την ανεπάρκεια βιταμίνης D, σε αυτή τη μελέτη προτείνεται ότι η έλλειψη βιταμίνης D είναι μία από τις αιτιολογίες της BSNHL, μέσω του μεταβολισμού του ασβεστίου και της μικροκυκλοφορίας στον κοχλία [14] .

Ανεξήγητη αμφοτερόπλευρη κοχλιακή βαρηκοΐα και έλλειψη βιταμίνης D

Ο Brookes GB. (1983) δημοσίευσε δέκα περιπτώσεις ασθενών με αμφοτερόπλευρη κοχλιακή βαρηκοΐα που συσχετίστηκε με έλλειψη βιταμίνης D. Η πιο πιθανή παθογένεση αυτών των περιπτώσεων ήταν η εντοπισμένη επιμετάλλωση του κοχλία με αποτέλεσμα δευτερογενείς μορφολογικές αλλαγές.

Η θεραπεία αποκατάστασης είχε ως αποτέλεσμα μονομερή βελτίωση της ακοής σε δύο από τους τέσσερις ασθενείς, στους οποίους μπορούσε να αξιολογηθεί η απόκριση στη θεραπεία. Αυτό υποδηλώνει μια προηγουμένως μη αναγνωρισμένη αιτιώδη συσχέτιση μεταξύ της έλλειψης βιταμίνης D και της κοχλιακής βαρηκοΐας.

Η εξασθενημένη δραστηριότητα της βιταμίνης D μπορεί να είναι σημαντική στην αιτιολογία της ωτοσκλήρυνσης, της πρεσβυακοΐας και της κώφωσης που σχετίζεται με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια. Η έλλειψη βιταμίνης D πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά τη διαφορική διάγνωση της ανεξήγητης αμφοτερόπλευρης κοχλιακής κώφωσης.

Είναι σημαντικό, καθώς αυτός ο «νέος» μεταβολικός τύπος νευραισθητήριας κώφωσης μπορεί να είναι αναστρέψιμος και μπορεί επίσης να οδηγήσει στη διάγνωση της πρώιμης οστεομαλακίας προτού εμφανιστούν πιο σοβαρά γενικευμένα σκελετικά συμπτώματα [16, 17].



Ανεπάρκεια βιταμίνης D και ωτοσκλήρυνση

Η ωτοσκλήρυνση είναι μια διαταραχή αναδιαμόρφωσης ή ανασχηματισμού των οστών της ανθρώπινης ωτικής κάψας ς ασαφούς αιτιοπαθογένεσης. 

Η γενετική προδιάθεση, ο διαταραγμένος μεταβολισμός των οστών, η επίμονη λοίμωξη από ιό της ιλαράς, η αυτοανοσία, οι ορμονικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο,  συμβάλλοντας στην παθογένεση της ωτοσκλήρυνσης. 

Η ωτοσκλήρυνση μπορεί να εντοπιστεί στο οστάριο του  αναβολέα  ή μπορεί να επεκταθεί στον οστέϊνο κοχλία του έσω ωτός. Η χειρουργική θεραπεία της ωτοσκλήρυνσης δεν είναι πάντα επιτυχής ή εφικτή [15 ].


Ο Brookes GB. (1985), σε μια προοπτική μελέτη 47 ασθενών με ωτοσκλήρυνση, διερεύνησε τον πιθανό αιτιολογικό ρόλο της υποβιταμίνωσης D.

Ο πληθυσμός περιελάμβανε 27 γυναίκες και 20 άνδρες, με μέση ηλικία 46,4 ετών (εύρος 21 έως 79). Η νόσος ήταν αμφοτερόπλευρη σε 43 ασθενείς και η κοχλιακή εμπλοκή υπήρχε στο 84,4%. Η μέση διάρκεια των συμπτωμάτων ήταν 17,1 έτη. Η κατάσταση της βιταμίνης D αξιολογήθηκε, μετρώντας το πλάσμα την 25-υδροξυβιταμίνη D3 ή [25-(OH)D3], η οποία  είναι ο κύριος μεταβολίτης της βιταμίνης D3. Ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα 25-(OH)D3 βρέθηκαν σε 10 ασθενείς (21,7%) και οριακά χαμηλά επίπεδα σε άλλους δύο.

 Τα αυξημένα επίπεδα αλκαλικής φωσφατάσης στον ορό υπήρχαν στο 32,6%, το ασβέστιο στο 6,5% και το ανόργανο φωσφορικό σto 4,3%.

Η συμπληρωματική θεραπεία με χορήγηση  ασβεστίου και βιταμίνης D3 είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική βελτίωση της ακοής σε 3 από τους 16 ασθενείς. 

Αυτά τα δεδομένα υποστηρίζουν την αιτιώδη συσχέτιση. Η έλλειψη βιταμίνης D3 είναι πιθανώς ένας παράγοντας στην αιτιολογία ορισμένων περιπτώσεων ωτοσκλήρυνσης και είναι σημαντική, καθώς η απώλεια της ακοής που οφείλεται στην κοχλιακή εμπλοκή μπορεί να είναι αναστρέψιμη [18].

Το 2020 ο Ghazavi H et al ερεύνησαν  επίπεδα βιταμίνης D σε ασθενείς που έπασχαν από αιφνίδια βαρηκοία και  την επίδρασή της στην ανταπόκριση στη θεραπεία μόνο με χορήγηση κορτιζόνης. Η έρευνα έδειξε ότι o αριθμός των ασθενών  με αιφνίδια βαρηκοία  και  έλλειψη βιταμίνης D  ήσαν σημαντικά πολυαρριθμότεροι συγκριτικά με άτομα χωρίς βαρηκοία  και είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη ανταπόκρισης στη θεραπεία [22].

 

Οι ηλικιωμένοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο απώλειας  της ακοής  τους  και εκδήλωσης οστεοπόρωσης. Η οστική πυκνότητα) έχει πιθανώς συνδεθεί με  την βαρηκοΐα. Η έρευνα αποκάλυψε ότι στους ηλικιωμένους, η υποβιταμίνωση  D σχετίζεται με βαρηκοία συσχετίστηκε με βαρηκοία  χαμηλής συχνότητας  και συχνότητας λόγου. Η υποβιταμίνωση D  μπορεί να είναι ένας πιθανός παράγοντας κινδύνου  εκδληλωσης βαρηκοίας,  που σχετίζεται με την ηλικία [23].

 

Υπάρχει  μια σημαντική σχέση μεταξύ της έλλειψης βιταμίνης Β12και της βιταμίνης D3 και της κοχλιακής υγείας στις γυναίκες. Στους  ασθενείς με έλλειψη  βιταμίνης Β12 και βιταμίνης D3 πρέπει να ερευνάται η κοχλιακή λειτουργία [24].

Η βέλτιστη πρόσληψη βιταμίνης D3 και η κατάστασή της (βέλτιστα επίπεδα 25-υδροξυβιταμίνης D3> 30ng / ml) είναι σημαντικά όχι μόνο για το μεταβολισμό των οστών και του φωσφορικού ασβεστίου, αλλά και για τη γενική υγεία και ευεξία [19]. Σήμερα γενικώς τα νοσοπροστατευτικά επίπεδα της 25 υδροξυβιταμίνης D3 είναι τα 60-80ng/ml

Η έλλειψη πλέον της βιταμίνης D3  είναι αναγνωρισμένη  ως παγκόσμια πανδημία. Η κύρια αιτία έλλειψης της  βιταμίνης D3 είναι η έλλειψη εκτίμησης ότι η έκθεση στον ήλιο υπήρξε και συνεχίζει να είναι η κύρια πηγή βιταμίνης D3 για παιδιά και ενήλικες όλων των ηλικιών. Η βιταμίνη D3 παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και διατήρηση ενός υγιούς σκελετού καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής [20].

Η έλλειψη και η ανεπάρκεια βιταμίνης D3 ως παγκόσμιο πρόβλημα υγείας είναι πιθανό να αποτελούν κίνδυνο για ένα ευρύ φάσμα οξέων και χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας ακοής. 

Η επαρκής κατάσταση της βιταμίνης D3 φαίνεται να προστατεύει από μυοσκελετικές διαταραχές (μυϊκή αδυναμία, πτώσεις, κατάγματα), μολυσματικές ασθένειες, αυτοάνοσες ασθένειες, καρδιαγγειακές παθήσεις, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2, διάφορους τύπους καρκίνου, νευρογνωσιακή δυσλειτουργία και ψυχικές ασθένειες και άλλα ασθένειες, καθώς και υπογονιμότητα και ανεπιθύμητα αποτελέσματα στην εγκυμοσύνη  και τον τοκετό.

 Η έλλειψη/ ανεπάρκεια της βιταμίνης D3 σχετίζεται με τη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες. [21].   

Η επαρκής συμπληρωματική χορήγηση  βιταμίνης D3 και η λογική έκθεση στο φως του ήλιου τις μεσημεριανές ώρες του καλοκαιριού για την επίτευξη της βέλτιστης κατάστασης βιταμίνης D3 είναι μεταξύ των πρώτων παραγόντων προφύλαξης για  ένα ευρύ φάσμα διαταραχών. Η ενημέρωση για τη συμπληρωματική λήψη βιταμίνης D3 από το γενικό πληθυσμό  για την πρόληψη και εξάλειψη της έλλειψης βιταμίνης D3 πρέπει να περιλαμβάνεται  στις προτεραιότητες των ιατρών, των επαγγελματιών του ιατρικού τομέα και των υπευθύνων χάραξης πολιτικής για την υγειονομική περίθαλψη. 

Σε τελική ανάλυση, η μέτρηση των επιπέδων της 25-υδροξυβιταμίνης D3 σε κάθε ασθενή με οποιαδήποτε μεταβολική οστική νόσο (οστεοπενία, οστεοπόρωση κ.λπ.), ωτοσκλήρυνση , πρεβυακοία, νευραισθητήρια βαρηκοία είναι επιτακτική. 

 Σε περίπτωση έλλειψης της  βιταμίνης πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι , δεν απορροφώνται όλα τα συμπληρώματα της  βιταμίνης D3 από το έντερο και δεν παρουσιάζουν επαρκή βιοδιαθεσιμότητα. 

Η χορήγηση από το στόμα, μία φορά την ημέρα, μετά το γεύμα, φυσικής και όχι συνθετικής βιταμίνης D3, που φέρεται σε βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο   [σταγόνες D3-Gkelin]  σε δόση ενηλίκου 4000IU ή 4 σταγόνες ημερησίως για δύο μήνες είναι επαρκής για τη δημιουργία βέλτιστων επιπέδων 25-υδροξυβιταμίνης D3. Τα επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνης D3 πρέπει να αξιολογούνται τουλάχιστον στο τέλος του χειμώνα και στις αρχές του φθινοπώρου.  



Σε ασθενείς με μη λειτουργική ωτοσκλήρυνση  ή πρώιμη ωτοσκλήρυνση, η χορήγηση  φθοριούχου νατρίου + ανθρακικού ασβεστίου + βιταμίνης D3 + βιταμίνης Κ2 + μαγνησίου [Florigkel] για τρία χρόνια είναι σε θέση να αντιστρέψει ή να σταθεροποιήσει την απώλεια ακοής σε πολλές περιπτώσεις.


Tο D3 Gkelin drops σας αποστέλλεται ταχυδρομικά, σε κάθε πόλη ή περιοχή της Ελλάδος (Ταχυμεταφορές Speedex) στην τιμή των 11.84 Ευρώ περιλαμβανομένου του ΦΠΑ [συν 2,00€ μεταφορικά + 1,86 αντικαταβολή (σύνολο 3,86 Ευρώ)].

Μπορείτε να το παραγγείλετε τηλεφωνώντας: Σταθερό: 2741026658, 2744023768. Κινητό: 6944280764 ή στέλνοντας mail: pharmage@otenet.gr ή μέσω του e-shop της pharmagel. Αν είστε κάτοικος Κύπρου ή άλλης χώρας του εξωτερικού επικοινωνήστε μαζί μας, για να σας πληροφορήσουμε το κόστος των μεταφορικών.

Ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00π.μ-13.00 μμ.
Τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες μπορείτε να το παραγγέλλετε, στέλνοντας mail στη διεύθυνση pharmage@otenet.gr, ή με SMS γράφοντας ονοματεπώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, ταχυδρομικό τομέα, τηλέφωνο επικοινωνίας.

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση


ZatońskiT,TemporaleH,KrecickiT.Hearing and balance in metabolic bone diseases.Pol Merkur Lekarski. 2012 Mar;32(189):198-201.

2.Dimitriadis PABamiou DEBibas AG. Hearing loss in Paget's disease: a temporal bone histopathology study.Otol Neurotol. 2012 Feb;33(2):142-6. doi: 10.1097/MAO.0b013e318241c3bd.

3.Jeong SHChoi SHKim JYKoo JWKim HJKim JS. Osteopenia and osteoporosis in idiopathic benign positional vertigo.Neurology. 2009 Mar 24;72(12):1069-76.

4.Brookes EBMorrison AW. Vitamin D deficiency and deafness [4].Br Med J (Clin Res Ed).1981 Jul 25;283(6286):273-4.

5.Holick MF. Evidence-based D-bate on health benefits of vitamin D revisited.Dermatoendocrinol. 2012 Apr 1;4(2):183-90. doi: 10.4161/derm.20015.

6.Biggar PHLiangos OFey HBrandenburg VMKetteler M.Vitamin D, chronic kidney disease and survival: a pluripotent hormone or just another bone drug?Pediatr Nephrol. 2011 Jan;26(1):7-18. doi: 10.1007/s00467-010-1526-x. Epub 2010 Apr 27.

7.Bacchetta JSalusky IBHewison M.Beyond mineral metabolism, is there an interplay between FGF23 and vitamin D in innate immunity?Pediatr Nephrol. 2013 Apr;28(4):577-82. doi: 10.1007/s00467-012-2336-0. Epub 2012 Nov 2.

8.Hewison M. An update on vitamin D and human immunity.Clin Endocrinol (Oxf). 2012 Mar;76(3):315-25. doi: 10.1111/j.1365-2265.2011.04261.x.

9.Brookes EBMorrison AW. Vitamin D deficiency and deafness.Br Med J (Clin Res Ed). 1981 Jul 25;283(6286):273-4.

10.Weir N. Sensorineural deafness associated with recessive hypophosphataemic rickets.J Laryngol Otol. 1977 Aug;91(8):717-22.

11.Chakrabarti AKJohnson SCSamantray SKReddy ER. Osteomalacia, myopathy and basilar impression.J Neurol Sci. 1974 Oct;23(2):227-35.

12.Elies WPlester D. Basilar impression.A differential diagnosis of Menier'es disease.Arch Otolaryngol. 1980 Apr;106(4):232-3.

13.Brookes GB. Vitamin D deficiency and deafness: 1984 update.Am J Otol. 1985 Jan;6(1):102-7.

14.Ikeda KKobayashi TItoh ZKusakari JTakasaka T. Evaluation of vitamin D metabolism in patients with bilateral sensorineural hearing loss.Am J Otol. 1989 Jan;10(1):11-3.

15.Szekanecz ZSzekanecz EMorvai KRácz TSzegedi GSziklai I.Current aspects of the pathogenesis and clinical characteristics of otosclerosis: possibilities of drug therapyOrv Hetil. 1999 Oct 31;140(44):2435-40.

16.Brookes GB. Vitamin D deficiency--a new cause of cochlear deafness.J Laryngol Otol. 1983 May;97(5):405-20.

17.Brookes GB. Vitamin D deficiency and deafness: 1984 update. .Am J Otol. 1985 Jan;6(1):102-7.

18.Brookes GB. Vitamin D deficiency and otosclerosis.Otolaryngol Head Neck Surg. 1985 Jun;93(3):313-21.

19.Pludowski PHolick MFPilz SWagner CLHollis BWGrant WBShoenfeld YLerchbaum ELlewellyn DJKienreich KSoni M. Vitamin D effects on musculoskeletal health, immunity, autoimmunity, cardiovascular disease, cancer, fertility, pregnancy, dementia and mortality- a review of recent evidence.Autoimmun Rev. 2013 Mar 28. pii: S1568-9972(13)00040-2. doi: 10.1016/j.autrev.2013.02.004. [Epub ahead of print]

20.Wacker MHolick MF. Vitamin D - effects on skeletal and extraskeletal health and the need for supplementation.Nutrients. 2013 Jan 10;5(1):111-48. doi: 10.3390/nu5010111. 

21.Hossein-nezhad AHolick MF. Optimize dietary intake of vitamin D: an epigenetic perspective.Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2012 Nov;15(6):567-79. doi: 10.1097/MCO.0b013e3283594978.

22. Ghazavi H, Kargoshaie AA, Jamshidi-Koohsari M.Investigation of vitamin D levels in patients with Sudden Sensory-NeuralHearing Loss and its effect on treatment. Am J Otolaryngol. 2020 Mar-Apr;41(2):102327. 

23.Szeto B, Valentini C, Lalwani AK. Low vitamin D status is associated with hearing loss in the elderly: a cross-sectional study. Am J Clin Nutr. 2021 Feb 2;113(2):456-466.


  



Από το 2003 ο Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης μελετά, ερευνά και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ευεργετική δράση της βιταμίνης D στον ανθρώπινο οργανισμό, έχοντας συνειδητοποιήσει την πανδημία έλλειψης βιταμίνης D στον Ελληνικό πληθυσμό. O Δρ Γκέλης με την αρθρογραφία του στην ιστοσελίδα του, www.d3gkelin.gr, ακούραστα και ακατάπαυστα εκπαιδεύει το κοινό για τη σημασία της βιταμίνης D στην πρόληψη, αλλά και στην αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων, που οφείλονται σε έλλειψη ή ανεπάρκεια της βιταμίνης D.


 

Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.
Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 

 

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.







 







Τελευταία άρθρα
Δείτε όλα τα άρθρα »