H βιταμίνη D μπορεί να προστατεύσει από την καρδιακή ανακοπή©
Έχει αποδειχτεί ότι η βιταμίνη D, και όταν λέμε βιταμίνη D εννοείται κυρίως η βιταμίνη D3, επηρεάζει τη συσταλτικότητα της καρδιάς και την ομοιοστασία του ασβεστίου στο μυοκάρδιο.
Σχέση της κολπικής μαρμαρυγής με τη βιταμίνη D3 και τη βιταμίνη Β12
Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συνηθισμένη καρδιακή αρρυθμία, κατά την οποία οι κόλποι της καρδιάς πάλλονται ακανόνιστα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα ερεθίσματα που μεταφέρονται από τους κόλπους προς τις κοιλίες, να προκαλούν άρρυθμες συσπάσεις των κοιλιών της καρδιάς.
Η επάρκεια της βιταμίνης D των εγκύων ελαττώνει σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού©
Παγκοσμίως γίνεται προσπάθεια ενημέρωσης τόσον του ιατρικού κόσμου, όσο και των εγκύων, της ανάγκης καταπολέμησης της έλλειψης βιταμίνης D των εγκύων. Η έλλειψη βιταμίνης D στις εγκύους αποτελεί παράγοντα πρόκλησης προωρότητας του τοκετού, επιπλοκών του τοκετού και εκδήλωσης διαφόρων παθολογικών καταστάσεων στο νεογνό. 
Πολλαπλούν μυέλωμα: Η σχέση του πολλαπλού μυελώματος και της βιταμίνης D©
Το πολλαπλούν μυέλωμα είναι ένας κακοήθης πολλαπλασιασμός  πλασματοκυττάρων που παράγουν μονοκλωνική πρωτεΐνη και  συνοδεύεται από υπερασβεστιαιμία, νεφρική ανεπάρκεια, αναιμία και οστικές βλάβες [1]. Τα  πλασματοκύτταρα είναι πλήρως ενεργοποιημένα, ώριμα λεμφοκύτταρα της σειράς των Β λεμφοκυττάρων που παράγουν μεγάλες ποσότητες ειδικού αντισώματος.
Καρκίνος του παχέος εντέρου: Η βιταμίνη D είναι προστατευτικό όπλο κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου©
Τι σημαίνει ο όρος καρκίνος του παχέος εντέρου ή ορθοκολικός καρκίνος; Οποιοσδήποτε καρκίνος εμφανιστεί σε οποιαδήποτε περιοχή του παχέος εντέρου (ορθό και κόλον) λέγεται ορθοκολικός καρκίνος ή καρκίνος του παχέος εντέρου. Αυτοί οι καρκίνοι ξεκινούν την εμφάνισή τους ως πολύποδες του βλεννογόνου οποιασδήποτε περιοχής του βλεννογόνου του παχέος εντέρου. 
Καρκίνος του μαστού: Μπορεί τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D να προλάβουν την πρόκληση καρκίνου του μαστού;©
Στις επιδημιολογικές μελέτες του πρόσφατου παρελθόντος αναφέρεται ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της παρουσίας υψηλοτέρων συγκεντρώσεων της 25 υδροξυβιταμίνης D [25(OH)D], που είναι ο κύριος μεταβολίτης της βιταμίνης D, που κυκλοφορεί στο αίμα και της ελάττωσης του κινδύνου πρόκλησης καρκίνου του μαστού.
Η έλλειψη βιταμίνης D3 μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του κινδύνου πρόκλησης διαβήτη τύπου 2©
Σύμφωνα με τις επιδημιολογικές μελέτες, που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, η έλλειψη βιταμίνης D3 είναι πολύ διαδεδομένη μεταξύ των ατόμων που πάσχουν από διαβήτη. Σε μελέτες που έγιναν in vivo αποκαλύφθηκε ότι η έλλειψη βιταμίνης D3 ελαττώνει την ικανότητα των βήτα κυττάρων των νησιδίων του παγκρέατος να εκκρίνουν ινσουλίνη [1].
ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ: Περαιτέρω ενδείξεις για το ρόλο της σχέσης της βιταμίνης D και της έκθεσης στον ήλιο με τη σκλήρυνση κατά πλάκας©.
 Η σκλήρυνση κατά πλάκας ή πολλαπλή σκλήρυνση είναι μια συνηθισμένη νευρολογική πάθηση άγνωστης αιτιολογίας. Τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στην πιθανή σχέση μεταξύ της σκλήρυνσης κατά πλάκας και της έλλειψης βιταμίνης D [1]. 
Βιταμίνη D: Μετρήσεις των επιπέδων της βιταμίνης D, ερμηνεία τους και κλινικές εφαρμογές τους©
H βιταμίνη D διακρίνεται στην  D2 και στην D3. Κλινικής σημασίας  είναι η βιταμίνη D3. Η βιταμίνη D  αρχικά υφίσταται υδροξυλίωση στο ήπαρ  και μετατρέπεται στην 25 υδροξυβιταμίνη D3  [25(OH)D], και στη συνέχεια μια άλλη υδροξυλίωση
Βιταμίνη D3 και μητρικός θηλασμός©
Με τον όρο βιταμίνη D εννοείται η βιταμίνη D2  και η βιταμίνη D3. Κλινικής σημασίας είναι η  βιταμίνη D3. Η βιταμίνη D ασκεί πολλές σημαντικές λειτουργίες στο ανθρώπινο σώμα, καθώς τις αποδίδεται η ευθύνη για την ομαλή λειτουργία περισσοτέρων από τα 3000 γονίδια του ανθρωπίνου γονιδιώματος, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια εμβρυικής και της πρώτης βρεφικής ηλικίας.  
Ελάττωση της θνησιμότητας των ατόμων που κάνουν αιμοκάθαρση από τα αυξημένα επίπεδα της βιταμίνης D©
Στη δημοσίευση που έγινε στο Nephrol Dial Transplant. 2018 Feb 2, από τον  Zhang Y και τους συνεργάτες του αναφέρεται με μια συστηματική ανασκόπηση και μετά-ανάλυση
Αυτισμός: Tα αποτελέσματα της δράσης της συμπληρωματικής χορήγησης βιταμίνης D3 σε παιδιά με αυτισμό©
Η διαταραχή του φάσματος του αυτισμού [Autism spectrum disorder (ASD)] είναι μια συχνή αναπτυξιακή διαταραχή, η οποία χαρακτηρίζεται από διάχυτα
Σχέση της βιταμίνης D και της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής©
Στο ερώτημα, αν τα επαρκή επίπεδα της βιταμίνης  D3 σχετίζονται  με αύξηση της συχνότητας γεννήσεων ζωντανών παιδιών  σε γυναίκες που έκαναν υποβοηθούμενη αναπαραγωγή ή μελέτη και έρευνα της διεθνούς βιβλιογραφίας έδειξε ότι:
Βιταμίνη D: Η πρόληψη των πτώσεων στο έδαφος των ηλικιωμένων με τη χορήγηση βιταμίνης D3©
H παθογένεση των συχνών πτώσεων στο έδαφος είναι μια πολύπλοκη διαδικασία και ο εντοπισμός των παραγόντων κινδύνου, που τις προκαλούν αποτελεί το βασικό παράγοντα πρόληψής τους [1].
Γιατί ο οργανισμός μας δεν μπορεί ακόμη και το καλοκαίρι, καθημερινά, να παράγει επαρκή βιταμίνη D3;©
Σήμερα πια, ο περισσότερος κόσμος έχει ενημερωθεί για το πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό. Και όταν λέμε βιταμίνη D εννοούμε τη βιταμίνη D2 και D3. Όμως κλινικής σημασίας είναι η φυσικής προέλευσης βιταμίνη D3.
Βιταμίνη D: Η υποβιταμίνωση D στα παιδιά αυξήθηκε κατά 83.000% από το 2000 έως το 2014. Συναγερμός πανδημίας!©
Το 2017, στο περιοδικό Pediatrics δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα της μελέτης του ιατρικού φακέλου 711 788 παιδιών ηλικίας από 0 έως 17 ετών, που αφορούσε τη σταδιακή αύξηση του αριθμού των παιδιών με έλλειψη βιταμίνης D από το 2000 έως το 2014 [1].
Βιταμίνη D: Αντιμετώπιση της πανδημίας υποβιταμίνωσης της βιταμίνης D©
Σήμερα,  περισσότερο από το 50% του πληθυσμού της γης βρίσκεται σε κίνδυνο έλλειψης βιταμίνης D. Αυτή η έλλειψη μερικώς οφείλεται στην ανεπαρκή ενίσχυση βασικών τροφίμων με βιταμίνη D3  και από την κακή αντίληψη ότι, μια υγιής δίαιτα περιέχει επαρκείς ποσότητες βιταμίνης D3.
Σιδηροπενική αναιμία: Η σχέση της βιταμίνης D και της σιδηροπενικής αναιμίας©
Τα επίπεδα των συγκεντρώσεων της βιταμίνης D3 μπορεί να επηρεάζουν την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων (ερυθροποίηση). Γιαυτό στους ασθενείς με αναιμία ελέγχονται τα επίπεδα της βιταμίνης D3.
Αλλεργική ρινίτιδα σε παιδιά: Βελτίωσή των συμπτωμάτων της αλλεργικής ρινίτιδας με υπογλώσσια ανοσοθεραπεία και αποκατάσταση της έλλειψης βιταμίνης D3©
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες μελέτες υπάρχει σχέση μεταξύ της έλλειψης βιταμίνης D3  και της ανάπτυξης αλλεργικής ρινίτιδας, αλλεργικού άσθματος και λοιπών αλλεργοπαθειών. 
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Η βιταμίνη D3 βελτιώνει τη γνωσιακή λειτουργία των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας που έχουν έλλειψη βιταμίνης D3 ©
Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια χρόνια φλεγμονώδης απομυελινωτική νόσος άγνωστης αιτιολογίας, που χαρακτηρίζεται από μια λανθασμένης κατεύθυνσης ανοσοαπόκριση, που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα.
Ίλιγγος: Η έλλειψη βιταμίνης D ως παράγοντας κινδύνου πρόκλησης καλοήθους παροξυσμικού ιλίγγου θέσεως©
Σε διάφορες μελέτες περιγράφεται η σχέση  μεταξύ των επιπέδων της βιταμίνης D3 στον ορό και των υποτροπών του καλοήθους παροξυσμικού ιλίγγου θέσεως [1-3].
Ίλιγγος: Καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσεως©
Ο συνηθέστερος τύπος ιλίγγου ή ζάλης που διαγιγνώσκεται και αντιμετωπίζεται καθημερινά από τους ωτορινολαρυγγολόγους είναι ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος  θέσεως. 
Λιπώδες ήπαρ: Αντιμετώπιση της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος με υγρή μικκυλιακή κουρκουμίνη και βιταμίνη D3©
Ο όρος μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (ΜΑΛΝΗ) χρησιμοποιείται για να περιγράψει την ηπατική βλάβη που παρουσιάζει ιστολογικά χαρακτηριστικά αλκοολικής ηπατοπάθειας, αλλά εμφανίζεται σε άτομα που δεν καταναλώνουν αλκοόλ.
Σχέση της έλλειψης βιταμίνης D και του οξέος εγκεφαλικού επεισοδίου©
Η έλλειψη της βιταμίνης D έχει σχετιστεί με σημαντική αύξηση του κινδύνου πρόκλησης καρδιοκυκλοφορικής νόσου και ελάττωση του προσδόκιμου χρόνου ζωής.
Η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο δυσλιπιδαιμίας©
Η δυσλιπιδαιμία είναι μια διαταραχή του μεταβολισμού των λιποπρωτεϊνών, που περιλαμβάνει την υπερπαραγωγή ή την έλλειψή τους. 
Βιταμίνη D: Σχέση της λιποδιαλυτότητας της βιταμίνης D3 και της απορρόφητικότητάς της από το έντερο©.
Οι βιταμίνες ταξινομούνται στις υδατοδιαλυτές και στις λιποδιαλυτές. Λιποδιαλυτές είναι η βιταμίνη A, D, E, K.
Πολλαπλούν μυέλωμα: Ο ρόλος της συμπληρωματικής χορήγησης βιταμίνης D3 στους ασθενείς με πολλαπλούν μυέλωμα©
Το πολλαπλούν  μυέλωμα είναι ένας καρκίνος των ώριμων πλασματοκυττάρων του αίματος. Τα πλασματοκύτταρα είναι λευκά αιμοσφαίρια που φυσιολογικά παράγουν αντισώματα. 
Καρκίνος της ουροδόχου κύστης και τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D©
H βιταμίνη D3  επιδεικνύει ογκοστατικά και αντικαρκινικά αποτελέσματα δρώντας μέσω του υποδοχέα της βιταμίνης D [VDR], που υπάρχει στους διάφορους ιστούς του σώματος.
Η έλλειψη της βιταμίνης D στα άτομα με οξύ αγγειοεγκεφαλικό επεισόδιο©
H έλλειψη βιταμίνης D είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη στους γηριατρικούς πληθυσμούς και σχετίζεται με αύξηση του κινδύνου πρόκλησης μυοσκελετικής, νευροψυχιατρικής, καρδιοκυκλοφορικής, ενδοκρινικής και ογκολογικής νόσου [1].
Ο ρόλος της βιταμίνης D στον διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2©
Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι διαβήτη, από τους οποίους πάσχει μεγάλος αριθμός ατόμων του Ελληνικού πληθυσμού. Α) Ο διαβήτης τύπου 1 και Β) Ο διαβήτης τύπου 2. 
Οι αντικαρκινικές ιδιότητες του σκόρδου, της βιταμίνης D3 και της κουρκουμίνης©
Σκόρδο Εδώ και αιώνες χρησιμοποιείται διεθνώς το σκόρδο [Garlic (Allium sativum)] για τη θεραπευτική αντιμετώπιση πολλών ασθενειών.
Η σχέση της καθημερινής διατροφής και της νόσου του Πάρκινσον©
Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια προοδευτικά  εξελισσόμενη  νευροεκφυλιστική νόσος, η οποία μπορεί να εκδηλωθεί στην ηλικία των 55-60 ετών. 
Η έλλειψη βιταμίνης D3 μπορεί να παίξει ρόλο στην εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος©
Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια εκφυλιστική νόσος των αρθρώσεων, της οποίας η αιτιολογία και παθογένεια είναι άγνωστη και πιθανόν είναι μια πολυπαραγοντική νόσος [1].
Επτά σημεία που μπορεί να σημαίνουν έλλειψη βιταμίνης D3©
H πρόκληση ραχίτιδας στα παιδιά και οστεομαλακίας στους ενήλικες , συνεπεία σοβαρής χρόνιαςέλλειψης βιταμίνης D3 είναι σπάνιες καταστάσεις στην εποχή μας.
Οι Αμερικανοί βετεράνοι με καρκίνο του προστάτη είχαν μακρότερο χρόνο επιβίωσης αν είχαν επάρκεια βιταμίνης D©
Ο καρκίνος του προστάτη παραμένει ο δεύτερος καρκίνος, που συνηθέστερα διαγιγνώσκεται στον ανδρικό πληθυσμό παγκοσμίως.
Τα υψηλά επίπεδα της βιταμίνης D σχετίζονται με παράταση της επιβίωσης από καρκίνο του προστάτη©.
Σε πρόσφατη μελέτη που ανακοινώθηκε στο περιοδικό  Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention αναφέρεται ότι οι άνδρες με υψηλότερα επίπεδα συγκεντρώσεων βιταμίνης D έχουν μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν από καρκίνο του του προστάτη σε σύγκριση με άτομα που έχουν χαμηλές συγκεντρώσεις βιταμίνης D.
Βιταμίνη D: Η εκτίμηση των αποθηκευμένων ποσοτήτων της βιταμίνης D στο σώμα, μετρώντας τα επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνης D3 στον ορό©.
 Ο όρος βιταμίνη D είναι ένας γενικός όρος, που περιλαμβάνει μια ομάδα λιποδιαλυτών, δομικά ομοίων στερολών (ακόρεστες συμπαγείς αλκοόλες της ομάδας των στεροειδών). 
Γιατί το D3 Gkelin drops είναι το πιο αποτελεσματικό συμπλήρωμα βιταμίνης D3
και Αικατερίνης Δ. Γκέλη, Ιατρού, Ακτινοδιαγνώστριας  Παρά το γεγονός ότι, κυκλοφορούν πολλές μορφές συμπηρωμάτων διατροφής που περιέχουν βιταμίνη D3, εν τούτοις ελάχιστα εξ αυτών περιέχουν ευαπορρόφητη βιταμίνη  D3 υψηλής ποιότητος.
Η υποβιταμίνωση της βιταμίνης D3 έχει σχέση με την πρόκληση γλαυκώματος ανοικτής γωνίας;©
H βιταμίνη D3 συμβάλλει και συμμετέχει στη οπτική υγεία και  και την γενικότερη λειτουργία του οφθαλμού.
Ποσότητες βιταμίνης D3 που παράγονται στο δέρμα υπό την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας©
  Για να παραχθεί βιταμίνη D3 από την προβιταμίνη D3, που φωτοσυντίθεται στο δέρμα, αυτό εξαρτα΄ται από διάφορους παράγοντες, όπως η εποχή του έτους, η ώρα της ημέρας κατά την οποία εκτίθεται κανείς στον ήλιο (οι καλύτερες ώρες είναι 11.00-1.00μμ).
Οι ιερωμένοι, οι Μοναχοί και οι ηλικιωμένοι έλληνες συνήθως έχουν χαμηλή βιταμίνη D3©
Τροποποίηση των επιπέδων της βιταμίνης D3 από παράγοντες του περιβάλλοντος 
Η ευεργετική δράση της βιταμίνης D3 στην ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα©
 Η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα πρέπει να αντιμετωπίζονται έγκαιρα, εντοπίζοντας και απομακρύνοντας το αίτιο που τις προκάλεσε και εφαρμόζοντας τις σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους και τεχνικές από τον οδοντίατρο και τον περιοδοντολόγο.
Τα επαρκη επιπεδα της βιταμινης D3 μπορουν να προλαβουν την εγκεφαλικη βλάβη©
Οι σύγχρονες έρευνες έχουν αποδείξει ότι η βιταμίνη D3 δρα νευροπροστατευτικά.
Σκλήρυνση κατά πλάκας και τα οφέλη της από τη συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D3 [D3-Gkelin drops]
Σύμφωνα με τις πρόσφατες έρευνες σε πειραματόζωα, αλλά και από κλινικές παρατηρήσεις, η βιταμίνη D3 μπορεί να ωφελήσει τα άτομα που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας, συμβάλλοντας στην υποχώρηση των συμπτωμάτων της νόσου.
Βιταμίνη D και Κατάθλιψη: H βιταμίνη D3 μπορεί να προστατεύσει τα μεσήλικα άτομα από την εκδήλωση κατάθλιψης©
Εκτός από τις οστεοπροστατευτικές και ανοσορρυθμιστικές της δράσεις η βιταμίνη D3 επηρεάζει και την ψυχική διάθεση.
Καρκίνος παχέος εντέρου: Σχέση του ορθοκολικού καρκίνου και της βιταμίνης D©
Η ανάπτυξη του ορθοκολικού καρκίνου γίνεται με αλληλοδιαδοχικές διαδικασίες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η γήρανση του οργανισμού, ο ανεξέλεγκτος επιθηλιακός πολλαπλασιασμό του βλεννογόνου του εντέρου και την ελαττωμένη απόπτωση [1]. 
Κακοσμία στόματος: Ευεργετική δράση της βιταμίνης D3 και του διαλύματος αλόης και εκχυλίσματος νεραντζιού (Evosmin)
Με τον όρο περιοδοντίτιδα περιγράφεται μια φλεγμονώδης διαδικασία, που οφείλεται στη δράση αρνητικών κατά gram αναερόβιων ή δυνητικά αναερόβιων βακτηριδίων που ανευρίσκονται μέσα σε υποουλικές βιομεμβράνες (biofilms).
Βιταμίνη D: Οι συνέπειες της απότομης ελάττωσης των επιπέδων της βιταμίνης D3 σε χειρουργικούς ασθενείς©
Η προεγχειρητική έρευνα των επιπέδων της βιταμίνης D3 στους νοσοκομειακούς χειρουργικούς ασθενείς είναι χρησιμότατη.
Περιορισμός του κινδύνου πρόκλησης οξείας μέσης ωτίτιδας σε παιδιά με τη χορήγηση βιταμίνης D3©
Τα μη κλασσικά αποτελάσματα της δράσης της νιταμίνης D Η βιταμίνη D είναι πολύ γνωστή για τον κλασικό ρόλο που παίζει στην οστεοπροστασία και τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας.
Πολλαπλούν μυέλωμα και η βιταμίνη D©
Το πολλαπλούν μυέλωμα είναι ένας καρκίνος των πλασματοκυττάρων.
Κεφαλαλγία και βιταμίνη D3©
Επιδημιολογικές μελέτες της κεφαλαλγίας στην Ευρώπη δείχνουν ότι, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, οι ενήλικες υποφέρουν γενικά από πονοκέφαλο.
Σκλήρυνση κατά πλάκας ή πολλαπλή σκλήρυνση και η σχέση της με τη βιταμίνη D©
Στην παρούσα μικρή ανασκόπηση περιγράφονται οι τρέχουσες γνώσεις που αφορούν τη χρήση της βιταμίνης D3 στην πρόληψη και θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας.
Σχέση της σωματικής κόπωσης, της οξειδωτικής λειτουργίας των μιτοχονδρίων και της βιταμίνης D©
  Ο όρος βιταμίνη D σημαίνει τη βιταμίνη D2 και D3, αλλά κλινικής και εργαστηριακής σημασίας είναι η βιταμίνη D3.
Σχέση της τερηδόνας των δοντιών και της βιταμίνης D©
Από τα μέσα του 1800 μέχρι σήμερα υπάρχουν στις ΗΠΑ επιστημονικές ανακοινώσεις, που αφορούν τη στοματική υγεία και την απώλεια δοντιών σε εφήβους.
Η Επιδημία της γρίπης και η βιταμίνη D©
Με τον όρο βιταμίνη D εννοείται βιταμίνη D2 και η βιταμίνη D3. Κλινικής σημασίας είναι η βιταμίνη D3, η οποία εκτός από τις οστεοπροστατευτικές της ιδιότητες διαθέτει και ιδιότητες που επηρεάζουν την εκδήλωση της φλεγμονής και τις ανοσοαποκρίσεις που συμμετέχουν στους μηχανισμούς μιας λόιμωξης [1].
Βιταμίνη D και αυτοάνοσα νοσήματα©
Ο ανοσοτροποποιητικές δράσεις της βιταμίνης D είναι αναγνωρισμένες τα τελευταία 50 χρόνια.· Παρά τούτο μόνο πρόσφατα άρχισε να γίνεται κατανοητή η σημασία αυτού του γεγονότος για την ομαλή λειτουργία του σώματος [1]. 
Καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσεως από υποβιταμίνωση D3
Ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος αποτελείσυνηθισμένη αιτία βασανιστικού ιλίγγου με υψηλή συχνότητα υποτροπών.
H χρήση των αντιβιοτικών στις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού©
Οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος ευθύνονται για τις επισκέψεις εκατομμυρίων σθενών στους γιατρούς κάθε χρόνο σε όλες τις χώρες του κόσμου.
Η αναγνώριση της Αξίας της ηλιακής Ακτινοβολίας από το Διογένη τον κυνικό φιλόσοφο©
Ο Διογένης ο Σινωπεύς  [γεννήθηκε το 412 π.Χ. στη Σινώπη του Πόντου  και πέθανε το-399 π.Χ, ή το 323 στην Κόρινθο] ήταν κυνικός φιλόσοφος και μαθητής του διαπρεπούς μαθητή του Σωκράτη, Αντισθένη. 
Η ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ ΚΡΟΝ [CROHN’S DISEASE] ©
Φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου [ΦΝΕ]   Οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου (ΦΝΕ) είναι χρόνιες νόσοι άγνωστης αιτιολογίας, που προσβάλουν την γαστρεντερική οδό (το λεπτό ή το παχύ έντερο), άγνωστης αιτιολογίας. Υπάρχουν δύο ευδιάκριτες μορφές φλεγμονωδών νόσων του εντέρου η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn.
Η βιταμίνη D και η νόσος του Κρον (Crohn's disease)©
 Η έλλειψη βιταμίνης D είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα στους ασθενείς με τη νόσο του Crohn.. Σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70% των ασθενών με εφησυχάζουσα νόσο του Crohn βρέθηκε έλλειψη ή ανεπάρκεια της βιταμίνης D. [1]. 
Η σχέση της βιταμίνης D3 και της φυματίωσης©
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της διεθνούς δημόσιας υγείας είναι η λοίμωξη από το Μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης. Το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού πρόκειται να αναπτύξει λανθάνουσα φυματίωση.
Ωτορινολαρυγγολογία και Συμπληρωματική Ιατρική
Ο Δημήτριος Γκέλης είναι γιατρός εκπαιδευμένος στη συμβατική ή ΄΄ορθόδοξη΄΄ ιατρική, δηλαδή στην ιατρική που είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη και διδάσκεται στις Πανεπιστημιακές Ιατρικές Σχολές όλου του πολιτισμένου κόσμου.
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜIΝΗΣ D ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΡΙΝΟΚΟΛΠΙΤΙΔΑΣ©
Ως ρινοκολπίτιδα ορίζεται η αιφνίδια εκδήλωση δύο ή περισσοτέρων συμπτωμάτων, το ένα εκ των οποίων θα πρέπει να είναι, είτε το μπούκωμα της μύτης η ο ρινικο΄ς κατάρρους (πρόσθιος ή οπίσθιος).
Σχέση της γεροντικής εκφύλισης της ωχρας κηλίδος του αμφιβληστροειδούς και της υποβιταμίνωσης D3
Πρόσφατες μελέτες υποστηρίζουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της υποβιταμίνωσης D3, της όψιμης αγγειογένεσης και του περιορισμού της φλεγμονώδους αντίδρασης, τα οποία είναι γνωστόν ότι, παίζουν μείζονα ρόλο στην ανάπτυξη και εξέλιξη της γεροντικής εκφύλισης της ωχράς κηλίδος [ΓΕΩΚ] του αμφιβληστροειδούς χιτώνα των οφθαλμών, που σχετίζεται με την ηλικία [1].
Σχέσεις των παθήσεων του θυρεοειδούς, των παραθυρεοειδών αδένων, της υπέρτασης και της βιταμίνης D©
  Οι διαταραχές του θυρεοειδούς και ο πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός είναι γνωστό ότι σχετίζονται με αυξήσεις της αρτηριακής πίεσης [1].
Σχέση των επιπέδων της βιταμίνης D3 και του καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου©
 Η βιταμίνη D3 φωτοσυντίθεται στο δέρμα υπό την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας και μεταβολίζεται στο ήπαρ προς 25 υδροξυβιταμίνη D3 , ενώ στους νεφρούς στη συνέχεια μεταβολίζεται προς καλσιτριόλη (1,25-διυδροξυβιταμίνη D3). 
Ο καρκίνος του πνεύμονος και η βιταμίνη D3©
Ο καρκίνος του πνεύμονος είναι η ανεξέλεγκτη αύξηση κακοήθων, ανωμάλων κυττάρων στον ένα ή και στους δύο πνεύμονες και αποτελεί τη συνηθέστερη αιτία θανάτου στους άνδρες και τις γυναίκες παγκοσμίως.
Η ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ, ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ©
Η οστεοπόρωση είναι μία συστηματική νόσος του σκελετού, που χαρακτηρίζεται από χαμηλή οστική μάζα, κατά την οποία αποσυντίθεται το οστεοειδές(πρωτεϊνικό συστατικό των οστών). 
Η πρόληψη της υποτροπής της ρινοκολπίτιδας©
Με τον όρο ρινοκολπίτιδα εννοείται οποιαδήποτε λοίμωξη αναπτύσσεται σε κάποιον από τους παραρρίνιους κόλπους του σπλαγχνικού κρανίου.Παραρρίνιοι κόλποι είναι τα ιγμόρεια , τα οποία παθαίνουν ιγμορίτιδα, οι μετωπιαίοι κόλποι, που παθενουν μετωπιαία κολπίτιδα, οι ηθμοειδείς κυψέλες, που παθαίνουν ηθμοειδίτιδα και ο σφηνοειδής κόλπος που παθαίνει σφηνοειδίτιδα.
Tα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D3 αυξάνουν τον κίνδυνο πρόκλησης νόσου του Alzheimer©
H νόσος του Alzheimer είναι η συνηθέστερη μορφή άνοιας στους ηλικιωμένους και συνοδεύεται με προοδευτική νευροεκφύλιση του ανθρώπινου νεοφλοιού [1].
Tα υψηλά επίπεδα βιταμίνης D3 προλαβαίνουν την εκδήλωση σακχαρώδους διαβήτη Τύπου 2
Πρόσφατες ανακοινώσεις συνδέουν την έλλειψη βιταμίνης D με αύξηση του κινδύνου πρόκλησης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 και των επιπλοκών του [1]. 
Γιατί το ηλιακό φως ισχυροποιεί τα οστά;©
Τα συστατικά της ηλιακής ακτινοβολίας H υπέρυθρη ακτινοβολία Α [UVA (320-400 nm)] και η υπέρυθρη ακτινοβολία Β [ UVB (290-320 nm)] είναι τα κυριότερα συστατικά της υπεριώδους ακτινοβολίας του ηλιακού φωτός.
Μυική αδυναμία και πτώσεις στο έδαφος μεταξυ των ηλικιωμένων από έλλειψη ή ανεπάρκεια βιταμίνης D©
Ως πτώση ορίζεται η άσκοπη και ακούσια μετακίνηση προς το έδαφος ή άλλο χαμηλότερο επίπεδο. Η άσκοπη και ακούσια μετακίνηση προς ένα έπιπλο δεν θεωρείται πτώση. 
Βιταμίνη D πολύτιμος προστάτης της υγείας©
 Πολύς θόρυβος γίνεται τα τελευταία χρόνια για τη βιταμίνη D. Kαθημερινά τα διεθνή ιατρικά περιοδικά αναφέρουν επιστημονικές εργασίες, με τις οποίες τεκμηριώνονται τα επωφελή αποτελέσματα για την υγεία του ανθρώπου, όταν στο αίμα του κυκλοφορούν επιθυμητά ή επαρκή επίπεδα βιταμίνης D.
Η βιταμίνη D και γονιμότητα ©
Mε τον όρο βιταμίνη D εννοείται η βιταμίνη D2 (φυτικής κυρίως προελέυσεως και η βιταμίνη D3, η οποία φωτοσυντίθεται στο δέρμα από την υπεριώδη ακτινοβολία Β του ηλίου ή περιέχεται σε ορισμένες τροφές, όπως τα λιπαρά ψάρια (σολομός, κλπ) γαλακτοκομικά, αυγά).
Βιταμίνη D3 και η προεκλαμψία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης©
Οι υπερτασικές διαταραχές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ιδιαιτέρως η προεκλαμψία έχουν μελετηθεί εκτεταμένα , όσον αφορά τη σχέση τους με τα επαρκή επίπεδα της βιταμίνης D3 της εγκύου. Η Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Ιατρική διατροφολογία, Συμπληρωματική Ιατρική, Βιταμίνη D, Κόκκινο κρασί και Υγεία, Προληπτική Ιατρική, Αντιμετώπιση του ροχαλητού Ιατρικός Εμψυχωτής [Medical Life Coach]Ιατρείο : Δαμασκηνού 46, Κόρινθος 20100, τηλ 2741026631, 6944280764, ΦΑΞ. 2741085030, e-mail: pharmage@otenet.grwww.gelis.gr,www.pharmagel.gr,www.orlpedia.gr,www.allergopedia.gr,          www.gkelanto.gr                   www.d3gkelin.gr           www.vitaminb12.gr Σεργεντάνης Χ. Θεόδωρος       Ιατρός, Ειδικευόμενος  Μαιευτήρας-Γυναικολόγος        Γενικό Νοσοκομείο ΚορίνθουΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Γυναικολογική Ογκολογία, Ανώδυνος Τοκετός, Προληπτική Ιατρική, Τεχνητή Γονιμοποίηση, Κλινική Φαρμακολογία, Συμπληρωματική Ιατρική Σεργεντάνης ΧρήστοςΧειρουργός Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Διευθυντής της Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής ΗΡΑ, Εθνικής Αντίστασης 4, Κόρινθος 20100, Τηλ. 2741026685ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ:Γυναικολογική Ογκολογία, Ανώδυνος Τοκετός, Προληπτική Ιατρική, Βιταμίνη D προεκλαμψία είναι ένα πολυοργανικό σύνδρομο της εγκυμοσύνης [1] που χαρακτηρίζεται από υπέρταση, πρωτεϊνουρία, και ή δυλειτουργία οργάνων. Αποτελεί επιπλοκή του 2%-5% όλων των κυήσεων [2, 3]. Το σύνδρομο της προεκλαμψίας είναι η κύρια αιτία μητρικής και εμβρυικής νοσηρότητας και θνησιμότητας [4, 5] και θεωρείται μια από τις πλέον προβληματικές επιπλοκές της εγκυμοσύνης.  Αιτιολογία της προεκλαμψίαςΗ αιτιολογία της προεκλαμψίας δεν είναι τελείως κατανοητή. Φαίνεται ότι κάτω από τη νόσο του πλακούντα υποκρύπτονται ανοσολογικοί παράγοντες, ενώ γενετικοί λόγοι καθορίζουν τη μητρική προδιάθεση προς το σύνδρομο [36]. Σύμφωνα με την τρέχουσα βιβλιογραφία πιθανολογείται ότι υπάρχει μια απορρύθμιση των χημικών μεσολαβητών της φλεγμονής, που παράγονται στον πλακούντα [41]. Παράγοντες κινδύνου για την προεκλαμψίαΛόγω της υψηλής σημασίας αυτής της διαταραχής, έχουν διενεργηθεί πάρα πολλές μελέτες, για να αξιολογηθούν οι παράγοντες κινδύνου πρόκλησής της, όπως η πρωτοτοκία, η προχωρημένη ηλικία της μητέρας, η φυλή, περιβαλλοντικοί παράγοντες (κατοικία σε μεγάλο υψόμετρο), παχυσαρκία, φτώχια, χρονία υπέρταση, πολυδύναμη κύηση, τα οποία όλα θεωρούνται ότι μπορεί να συμβάλουν στην πρόκληση προεκλαμψίας [37]. Σε άλλες μελέτες έχουν υποδειχθεί και άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως το είδος του επαγγέλματος, το στρες, η ύπαρξη αδελφής με ιστορικό προεκλαμψίας, ουρολοιμώξεις, ανεπαρκής μητρική εκπαίδευση, έκθεση της μήτρας στην διαιθυλοστιλβεστρόλη, μακρά χρονοδιαστήματα μεταξύ δύο κυήσεων, ιστορικό προωρότητας τοκετού, περιπορισμός της ενδομητρικής ανάπτυξης, ανεπαρκής προγεννητική φροντίδα, εποχή του έτους του τοκετού, ομάδα αίματος, χαμηλό βάρος της μητέρας κατά τον τοκετό, το κάπνισμα. [37] και η έλλειψη ή ανεπάρκεια της βιταμίνης D3. Ο ρόλος της βιταμίνης D3 στην προεκλαμψίαΗ εποχή του έτους που γίνεται ο τοκετός προσδίδει ένα ρόλο στη βιταμίνη D3 και στην ηλιακή ακτινοβολία, καθώς παρατηρείται υψηλότερη συχνότητα προεκλαμψίας το χειμώνα (τα επίπεδα της βιταμίνης D3 χαμηλά) και χαμηλότερη το καλοκαίρι (τα επίπεδα της βιταμίνης D3 είναι υψηλότερα) [6, 7].Η προεκλαμψία, αλλά και οι λοιπές υπερτασικές διαταραχές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν μελετηθεί εκτεταμένα σε σχέση με τα μητρικά επίπεδα της βιταμίνης D3. Σε σύγκριση με τις ομαλές εγκυμοσύνες, οι γυναίκες που εκδηλώνουν προεκλαμψία χαρακτηρίζονται από αξιοσημείωτες αλλαγές του μεταβολισμού του ασβεστίου και των επιπέδων της βιταμίνης D3 [8]. Ο ρόλος της βιταμίνης D3 στην παθογένεση της προεκλαμψίας έχει υποτεθεί από τις αρχές του 1990 [9].Είναι ευρέως γνωστό ότι οι γυναίκες με προεκλαμψία έχουν χαμηλότερα επίπεδα της 25(OH)D3 [μεταβολίτης της βιταμίνης D3] στον ορό, σε σύγκριση με εγκύους που έχουν κανονική αρτηριακή πίεση[10-13]. Η σημασία της βιταμίνης D3 για τη μητέρα και το παιδίΤα επίπεδα των συκεντρώσεων της καλσιτριόλης ή 25(OH)2D3 [ορμονικά δραστικός μεταβολίτης της βιταμίνης D3] ανεβαίνουν στην αρχή του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης και διπλασιάζονται στο τέλος του τρίτου τριμήνου.Αυτή η αρχική άνοδος της καλσιτριόλης θεωρείται απαραίτητη για να διευκολυνθεί η ανοσολογική προσαρμογή της μητέρας, η οποία απαιτείται για τη συντήρηση μιας φυσιολογικής εγκυμοσύνης. Η ανοσολογική προσαρμογή συνοδεύεται από μειωμένη δραστηριότητα των αποκρίσεων των κυτταροκινών των Τ βοηθητικών λεμφοκυττάρων τύπου 1 (Τh1) και μια εκτροπή προς την επικράτηση των αποκρίσεων που καθορίζονται από τα Τh2 λεμφοκύτταρα. Η εξασθένιση των ανοσοαποκρίσεων που γίνονται με τη μεσολάβηση των Th1 λεμφοκυττάρων είναι μια από τις επιδράσεις της καλσιτριόλης επί της δραστηριότητας των ρυθμιστικών Τ λεμφοκυττάρων και της ωρίμανσης των δενδριτικών κυττάρων.Υπάρχουν συσσωρευμένες αποδείξεις από μελέτες παρατηρήσεων και κλινικές μελέτες ότι, η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D3 μπορεί να προλάβει την κακή ανοσοπροσαρμογή και απώλεια της ανοχής που συμβαίνει κατά την προεκλαμψία . Υπάρχουν επίσης αποδείξεις από μελέτες παρατηρήσεων για τον δυνητικώς μακροπρόθεσμο προγραμματισμό των αποτελεσμάτων της συμπληρωματικά χορηγούμενης βιταμίνης D3 στις ανοσολογικής αιτιολογίας νόσους, όπως ο διαβήτης τύπου 1 και οι αλλεργικές νόσοι. Οι υπάρχουσες αποδείξεις υποστηρίζουν το ρόλο της ενεργής βιταμίνης D3 ως ενός ισχυρού ανοσοτροποποιητή.Η έλλειψη της βιταμίνης D3 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να αποφεύγεται. Οι συσσωρευθείσες αποδείξεις δηλώνουν τα σημαντικά οφέλη των περαιτέρω συμπληρωματικών λήψεων της βιταμίνης D3 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Όμως χρειάζεται περαιτέρω έρευνα των αποτελεσμάτων που προκαλούνται από τη λήψη μεγάλων δόσεων βιταμίνης D3 [38]. Η σχέση της έλλειψης βιταμίνης D3 και της προεκλαμψίαςΣε ελεγχόμενες μελέτες ομάδων εγκύων με έλλειψη βιταμίνης D3, με επίπεδα συγκεντρώσεων της 25(OH)D3 < 50 nmol/l βρέθηκε σχεδόν τετραπλάσια της συνήθους συχνότητα σοβαρής προεκλαμψίας [14] , ενώ επίπεδα της 25(OH)D3 < 37.5 nmol/l σχετίζονται με πενταπλάσιο κίνδυνο ανάπτυξης προεκλαμψίας [14]. Ο Bodnar και οι συνεργάτες του (2007) έδειξαν ότι η έλλειψη της 25(OH)D3 πριν από την 22η εβδομάδα της συλλήψεως αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου εκδήλωσης της προεκλαμψίας [10].Ο Robinson και οι συνεργάτες του (2010) ανέφεραν την ύπαρξη χαμηλότερων συγκεντρώσεων της μητρικής 25(OH)D3 σε 56 γυναίκες με πρόωρη προεκλαμψία και τη δημιουργία μικρών εμβρύων για την ηλικία της κυήσεως, σε αντίθεση με τη δημιουργία εμβρύων κανονικής ανάπτυξης, που παρατηρήθηκαν σε μητέρες, οι οποίες είχαν επιθυμητά επίπεδα συγκεντρώσεων της 25(OH)D3.Τούτο δηλώνει την επίδραση της βιταμίνης D στην ανάπτυξη του εμβρύου μέσω μηχανισμών του πλακούντα [15]. Ο Ringrose JS, και οι συνεργάτες του (2011) εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της κατάστασης που αφορούσε τη βιταμίνη D3 και της υπέρτασης στο τελευταίο στάδιο της εγκυμοσύνης. Σε μια ελεγχόμενη μελέτη 78 περιπτώσεων εγκύων, κοντά στο τέλος της εγκυμοσύνης, με χαμηλές συγκεντρώσεις της 25(OH)D3, με τουλάχιστον δύο μετρήσεις αρτηριακής πίεσης πάνω από 140/90 mmHg και 109 περιπτώσεων εγκύων, που χρησιμοποιήθηκαν ως μάρτυρες βρέθηκε ότι, οι έγκυες με χαμηλές συγκεντρώσεις της 25(OH)D3 ήταν πολύ πιθανόν να είχαν υπέρταση[16]. Υπάρχουν παροδικές μορφές υπέρτασης που προκαλούνται από την εγκυμοσύνη, οι οποίες αποδίδονται σε διαταραχές των ορμονών που ρυθμίζουν το μεταβολισμό του ασβεστίου. Σύμφωνα με τον Lalau JD, et al (1993) οι υπερτασικές έγκυες δεν διέφεραν από τις έγκυες με κανονική πίεση, όσον αφορά το διορθωμένο ασβέστιο και φωσφόρο του πλάσματος, καθώς την απέκκριση ασβεστίου και φωσφόρου από τα ούρα, αλλά είχαν χαμηλότερο ολικό και ελεύθερο δείκτη καλσιτριόλης. [αναλογία της ολικής καλσιτριόλης (1,25(OH)2D3 or calcitriol) προς την καλσιτριόλη] [17]. Τα υπάρχοντα δεδομένα που δεν σχετίζουν τα επίπεδα των συγκεντρώσεων της βιταμίνης D3 και της επίπτωση της προεκλαμψίας, αλλά αφορούν μικρό αριθμό περιπτώσεων [18-20].Ενώ υπάρχουν μελέτες του δευτέρου και του τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης, στις οποίες περιγράφεται η ύπαρξη σχέσης μεταξύ της υποβιταμίνωσης D και του κινδύνου εκδήλωσης προεκλαμψίας, εν τούτοις, σε μια μελέτη που διεξήχθη από τον Powe και τους συνεργάτες του  (2010) το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης βρέθηκε ότι τα επίπεδα της ολικής και της ελεύθερης 25(OH)D3 δεν σχετιζόταν ανεξάρτητα με την επακόλουθη προεκλαμψία. [20] .Επίσης, σε μια προοπτική, πρόσφατη ομαδική μελέτη 221 εγκύων στον Καναδά με υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης προεκλαμψίας δεν παρατηρήθηκε διαφορά στη συχνότητα της προεκλαμψίας, υπέρταση της εγκυμοσύνης, στον πρόωρο τοκετό, στις σύνθετες επιπλοκές της εγκυμοσύνης εξαιτίας των συγκεντρώσεων της 25(OH)D3 [20]. Οι μελέτες για τη βιταμίνη D3 που έχουν ανακοινωθεί στη διεθνή βιβλιογραφία για τη σχέση της βιταμίνης D και της προεκλαμψίας, έχουν όχι μόνον διεξαχθεί επί διαφορετικών πληθυσμών, αλλά διαφέρουν επίσης σημαντικά στην πειραματική τους δομή, τον ορισμό της έλλειψης της βιταμίνης D3 , τα κριτήρια που έχουν περιλάβει και λοιπούς εξωγενείς παράγοντες.Έτσι λοιπόν οι αντιφάσεις στα αποτελέσματα των μελετών δεν μπορούν να ερμηνευθούν εύκολα και απαιτείται ευρεία κλίμακα κλινικών μελετών, προκειμένου να ξεκαθαριστεί αυτό το θέμα. Συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D3 για την πρόληψη της προεκλαμψίαςΗ πρώτη γνωστή μελέτη συμπληρωματικής χορήγησης της βιταμίνης D3 για την πρόληψη της προεκλαμψίας έδειξε ότι η βιταμίνη D μπορεί να δράσει προστατευτικά. Ήταν μια ελεγχόμενη κλινική μελέτη στο Λονδίνο στο χρονικό διάστημα 1940-1950 σε 5644 γυναίκες, στις οποίες παρατηρήθηκε περιορισμός της προεκλαμψίας γύρω στο 31.5%, αφού πήραν διατροφικό συμπλήρωμα, που περιείχε 2,500 IU vitamin D3, ιχνοστοιχεία και μουρουνέλαιο. Οι γυναίκες αυτές συγκρίθηκαν με άλλες γυναίκες μάρτυρες που έλαβαν οποιοδήποτε συμπλήρωμα. Αυτή η μελέτη ήταν υψηλής ποιότητας και τα ευρήματά της παραμένουν μέχρι σήμερα ανεξήγητα. Παρά τούτο, στα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δεν δόθηκε η δέουσα προσοχή και παρερμηνεύθηκαν[21].Κλινικές μελέτες που διεξήχθησα αργότερα και χορηγήθηκαν βιταμίνες και ιχνοστοιχεία στις ίδιες ποσότητες, που χορηγήθηκαν στην παραπάνω μελέτη απέτυχαν να δείξουν πειστικά αποτελέσματα, όσο αυτή η μελέτη. Πρωτότοκες γυναίκες που ανέπτυξαν προεκλαμψία είχαν χαμηλές συγκεντρώσεις βιταμίνης D3 στον ορό δειγμάτων αίματος που συλλέχθηκε στο μέσον της εγκυμοσύνης. Ο Haugen M. και οι συνεργάτες (2009) σε μια μεγάλη μελέτη 23,423 πρωτοτόκων γυναικών στη Νορβηγία επέδειξαν ένα περιορισμό του κινδύνου εκδήλωσης προεκλαμψίας κατά 27% σε γυναίκες που πήραν συμπληρωματικά 400-600 IU βιταμίνης D3 ημερησίως, σε σύγκριση με γυναίκες που δεν πήραν συμπληρωματικά βιταμίνη D3 [22] . Σε μια μικρή τυχαιοποιημένα ελεγχόμενη μελέτη στην Ινδία που έκανε ο Marya RK, και οι συνεργάτες του (1987), δεν βρέθηκε η ύπαρξη σχέσης μεταξύ της συμπληρωματικής χορήγησης βιταμίνης D3 (1,200 IU βιταμίνης D/ημερησίως και 375 mg ασβεστίου/ημερησίως) και του περιορισμού της προεκλαμψίας, αλλά με τον περιορισμό της διαστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 8 mmHg [23]. Η προεκλαμψία είναι μια διαταραχή κατά την οποία επικρατούν τα Τh1 λεμφοκύτταρα. Έχει αποδειχτεί ότι η βιταμίνη D3 επηρεάζει την ισορροπία μεταξύ των κυτταροκινών που παράγονται από τα Τ- βοηθητικά λεμφοκύτταρα τύπου 1 (Th1) και (Th2), ευνοώντας την επικράτηση των Th2 λεμφοκυττάρων.Ο Hyppönen E, και οι συνεργάτες του (2007) ερεύνησαν τη σχέση μεταξύ της συμπληρωματικής χορήγησης βιταμίνης D3 στη βρεφική ηλικία και την εκδήλωση προεκλαμψίας στην ενήλικη ζωή. Παρατήρησαν ότι η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D3 ενωρίς κατά το πρώτο έτος της ζωής σχετίζεται με τη μείωση της επίπτωσης της προεκλαμψίας κατά 50% κατά την πρώτη εγκυμοσύνη, στην αναπαραγωγική ηλικία των γυναικών[24].Αυτή η παρατήρηση μαζί με την παρατήρηση που έχει προηγηθεί, δηλαδή ότι η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D3 περιορίζει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 1, γίνεται φανερό ότι η χορήγηση βιταμίνης D3 στην παιδική ηλικία μπορεί να επηρεάσει τους μακροπρόθεσμους προγραμματισμούς του ανοσοποιητικού συστήματος. Προς το παρόν, παραμένει αδιευκρίνιστο πως η ανεπάρκεια ή η έλλειψη της βιταμίνης D3 θα μπορούσε να συμμετάσχει στις παθοφυσιολογικές διαδικασίες, που προκαλούν προεκλαμψία, αλλά θα μπορούσαν να συνδεθούν με την προεκλαμψία μέσω δράσεων εκτός του παραδοσιακού ρυθμιστικού ρόλου του ασβεστίου.Ένας προταθείς μηχανισμός είναι η ρύθμιση των μητρικών και πλακουντιακών ανοσολογικών και φλεγμονωδών αποκρίσεων, όπως τούτο έχει επιδειχτεί σε πειραματικά μοντέλα [25, 26]. Ο πλακούντας εκδηλώνει την παρουσία 1α-υδροξυλάσης και έτσι παράγει τον ενεργό μεταβολίτη της βιταμίνης D3 , την 1α,25(OH)2D3 [27]. Το εάν αυτή η παραγωγή βιταμίνης D3 από τον πλακούντα συμβάλλει σημαντικά στη συνολική ποσότητα της βιταμίνης D3 στο σώμα της εγκύου γυναίκας ή έχει κυρίως παρακρινικές λειτουργίες είναι αμφιλεγόμενο [28. 29]. Σε συγκυτιοτροφοβλάστες από έγκυες γυναίκες με προεκλαμψία παρατηρήθηκε περιορισμός της έκφρασης και της δραστηριότητας της 1α-υδροξυλάσης. Αυτό δηλώνει έναν σημαντικό ρόλο της βιταμίνης D3 για την προεκλαμψία, που προέρχεται από τον πλακούντα [30, 35].Υπάρχουν αποδείξεις ότι η βιταμίνη D3 ρυθμίζει καίρια γονίδια στόχους που σχετίζονται με την εμφύτευση, τη διήθηση με τροφοβλάστες και την ανοχή της εμφύτευσης του εμβρύου. [31]. Όσον αφορά την ανοχή της εμφύτευσης του εμβρύου η συμμετοχή των Th2 λεμφοκυττάρων αποτελεί ένα από τα κρίσιμα βήματα που απαιτούνται για τη διατήρηση της κανονικής πίεσης, ενώ η διαταραγμένη εμφύτευση και οι παρενέργειες του μητρικού μεταβολισμού προς το έμβρυο κατά την προεκλαμψία γίνεται με τη μεσολάβηση κυτταροκινών που προέρχονται από Th1 λεμφοκύτταρα (Th1-cytokines) [32, 34].Αυτό το κοινό σημείο εμβρύου πλακούντα μπορεί να επηρεαστεί από τη βιταμίνη D3 , η οποία έχει έναν σημαντικό ρόλο στην προαγωγή της ανοσοαπόκρισης από Τh1 σε Τh2. [33]. Η μητρική απόκριση στην περιορισμένη αιματάρδευση του πλακούντα που παρατηρείται στην προεκλαμψία μπορεί εξίσου να επηρεαστεί από τη βιταμίνη D. Η μητρική έλλειψη βιταμίνης D3 μπορεί να οδηγήσει στην αυξημένη φλεγμονώδη απόκριση, που χαρακτηρίζει την προεκλαμψία, καθώς επίσης και στην ενδοθηλιακή δυσλειτουργία μέσω αμέσων αποτελεσμάτων στη γονιδιακή μεταγραφή της αγγειογένεσης, περιλαμβανομένου του παράγοντα ανάπτυξης του αγγειακού ενδοθηλίου (VEGF) [34, 35].Δοσολογία της βιταμίνης D3 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνηςΗ σοβαρή έλλειψη της βιταμίνης D3 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει σχετιστεί με βιοχημικές αποδείξεις διαταραχών της οστικής ομοιοστασίας, την πρόκληση συγγενούς ραχίτιδας και καταγμάτων στα νεογνά.Στις γυναίκες που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν έλλειψη βιταμίνης D3 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει να γίνονται μετρήσεις των επιπέδων των συγκεντρώσεων της 25-υδροξυβιταμίνης D3 στον ορό, τα οποία πρέπει να είναι πάνω από 32ng/ml ορού. Αν η έγκυος έχει έλλειψη ή ανεπάρκεια βιταμίνης D3 χορηγούνται συμπληρωματικά 4000 IU (Διεθνείς Μονάδες ) βιταμίνης D3 από το στόμα [D3-Gkelin drops, 4 σταγόνες ημερησίως], Κάθε σταγόνα έχει 1000 ΙU], καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.Αυτή η δοσολογία θεωρείται ασφαλής [40]. H συμπληρωματική χορήγηση 4000IU/ημερησίως έχει σχετιστεί με μικρότερο κίνδυνο υποβιταμίνωσης D σε σύγκριση με μια άλλη ομάδα εγκύων που έπαιρναν κατα τη διάρκεια της κυήσεως 2000IU ημερησίως.Αν και δεν είναι στατιστικά σημαντικό, όσο αυξάνει η δόση της βιταμίνης D3, περιορίζεται η συν-νοσηρότητα άλλων παθολογικών καταστάσεων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Όσο αυξημένα ήταν τα επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνης D3 κατά τον τοκετό, τόσο ελαττωμένη ήταν η συν-νοσηρότητα κατά τον τοκετό.Η D3-Gkelin drops περιέχει τη φυσική βιταμίνη D3 (και όχι τη συνθετική) σε εξευγενισμένο ελαιόλαδο, χωρίς έκδοχα ή χημικά συντηρητικά. Το γεγονός αυτό εξασφαλίζει και αυξάνει την απορρόφηση της βιταμίνης D3 από το έντερο, δεδομένου ότι η βιταμίνη D3 είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη.Υψηλότερες δόσεις βιταμίνης από τις 4000 ΙU ημερησίως βιταμίνης D3, δεν έχουν μελετηθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης [39]. Συνιστάται, κάθε φορά που η έγκυος κάνει γενική εξέταση αίματος ρουτίνας να περιλαμβάνει και τη μέτρηση των επιπέδων της 25-υδροξυβιταμίνης D3.  References1. Williams D. Long-term complications of preeclampsia. Semin Nephrol. 2011 Jan;31(1):111-22.2. Liu KZ, Shaw RA, Dembinski TC, Reid GJ, Ying SL, Mantsch HH. Comparison of infrared spectroscopic and fluorescence depolarization assays for fetal lung maturity. Am J Obstet Gynecol. 2000 Jul;183(1):181-7.3. Karumanchi SA, Lindheimer MD. Advances in the understanding of eclampsia. Curr Hypertens Rep. 2008 Aug;10(4):305-12.4. Williams KP, Wilson S. Ethnic variation in the incidence of HELLP syndrome in a hypertensive pregnant population. J Perinat Med. 1997;25(6):498-501.5. Roberts JM, Lain KY. Recent Insights into the pathogenesis of pre-eclampsia. Placenta. 2002;23(5):359–372.6. Bodnar LM, Catov JM, Roberts JM. Racial/ethnic differences in the monthly variation of preeclampsia incidence. Am J Obstet Gynecol. 2007;196(4):324 e321–325.7. TePoel MR, Saftlas AF, Wallis AB. Association of seasonality with hypertension in pregnancy: a systematic review. J Reprod Immunol. 2011;89(2):140–152.8. Seely EW, Wood RJ, Brown EM, Graves SW. Lower serum ionized calcium and abnormal calciotropic hormone levels in preeclampsia. J Clin Endocrinol Metab. 1992;74(6):1436–1440.9. Bourges H, Halhali A. Hypothesis to explain the association between hypocalciuria and low circulating 1,25-dihydroxyvitamin D levels in preeclampsia. Med Hypotheses. 1993;41(3):239–243.10. Bodnar LM, Catov JM, Simhan HN, Holick MF, Powers RW, Roberts JM. Maternal vitamin D deficiency increases the risk of preeclampsia. J Clin Endocrinol Metab. 2007;92(9):3517–3522.11. Halhali A, Tovar AR, Torres N, Bourges H, Garabedian M, Larrea F. Preeclampsia is associated with low circulating levels of insulin-like growth factor I and 1,25-dihydroxyvitamin D in maternal and umbilical cord compartments. J Clin Endocrinol Metab. 2000;85(5):1828–1833.12. August P, Marcaccio B, Gertner JM, Druzin ML, Resnick LM, Laragh JH. Abnormal 1,25-dihydroxyvitamin D metabolism in preeclampsia. Am J Obstet Gynecol. 1992;166(4):1295–1299.13. Robinson CJ, Alanis MC, Wagner CL, Hollis BW, Johnson DD. Plasma 25-hydroxyvitamin D levels in early-onset severe preeclampsia. Am J Obstet Gynecol. 2010;203(4):366 e361–366.14. Baker AM, Haeri S, Camargo CA, Espinola JA, Stuebe AM. A Nested Case-Control Study of Midgestation Vitamin D Deficiency and Risk of Severe Preeclampsia. J Clin Endocrinol Metab. 2010;95(11):5105–5109.15. Robinson CJ, Wagner CL, Hollis BW, Baatz JE, Johnson DD. Maternal vitamin D and fetal growth in early-onset severe preeclampsia. Am J Obstet Gynecol. 2011;204(6):556 e551–554.16. Ringrose JS, PausJenssen AM, Wilson M, Blanco L, Ward H, Wilson TW. Vitamin D and hypertension in pregnancy. Clin Invest Med. 2011;34(3):E147–154.17. Lalau JD, Jans I, el Esper N, Bouillon R, Fournier A. Calcium metabolism, plasma parathyroid hormone, and calcitriol in transient hypertension of pregnancy. Am J Hypertens. 1993;6(6 Pt 1):522–527.18. Halhali A, Villa AR, Madrazo E, Soria MC, Mercado E, Diaz L, Avila E, Garabedian M, Larrea F. Longitudinal changes in maternal serum 1,25-dihydroxyvitamin D and insulin like growth factor I levels in pregnant women who developed preeclampsia: comparison with normotensive pregnant women. J Steroid Biochem Mol Biol. 2004;89-90(1-5):553–556.19. Shand AW, Nassar N, Von Dadelszen P, Innis SM, Green TJ. Maternal vitamin D status in pregnancy and adverse pregnancy outcomes in a group at high risk for pre-eclampsia. BJOG. 2010;117(13):1593–1598.20. Powe CE, Seely EW, Rana S, Bhan I, Ecker J, Karumanchi SA, Thadhani R. First trimester vitamin D, vitamin D binding protein, and subsequent preeclampsia. Hypertension. 2010;56(4):758–763.21. Olsen SF, Secher NJ. A possible preventive effect of low-dose fish oil on early delivery and pre-eclampsia: indications from a 50-year-old controlled trial. Br J Nutr. 1990;64(3):599–609.22. Haugen M, Brantsaeter AL, Trogstad L, Alexander J, Roth C, Magnus P, Meltzer HM. Vitamin D supplementation and reduced risk of preeclampsia in nulliparous women. Epidemiology. 2009;20(5):720–726.23. Marya RK, Rathee S, Manrow M. Effect of calcium and vitamin D supplementation on toxaemia of pregnancy. Gynecol Obstet Invest. 1987;24(1):38–42.24. Hypponen E, Hartikainen AL, Sovio U, Jarvelin MR, Pouta A. Does vitamin D supplementation in infancy reduce the risk of pre-eclampsia? Eur J Clin Nutr. 2007;61(9):1136–1139.25. Hewison M. Vitamin D and the immune system: new perspectives on an old theme. Endocrinol Metab Clin North Am. 2010;39(2):365–379. table of contents.26. Liu NQ, Kaplan AT, Lagishetty V, Ouyang YB, Ouyang Y, Simmons CF, Equils O, Hewison M. Vitamin D and the regulation of placental inflammation. J Immunol. 2011;186(10):5968–5974.27. Barrera D, Avila E, Hernandez G, Mendez I, Gonzalez L, Halhali A, Larrea F, Morales A, Diaz L. Calcitriol affects hCG gene transcription in cultured human syncytiotrophoblasts. Reprod Biol Endocrinol. 2008;6:3.28. Kovacs CS. Vitamin D in pregnancy and lactation: maternal, fetal, and neonatal outcomes from human and animal studies. Am J Clin Nutr. 2008;88(2):520S–528S.29. Delvin EE, Arabian A, Glorieux FH, Mamer OA. In vitro metabolism of 25-hydroxycholecalciferol by isolated cells from human decidua. J Clin Endocrinol Metab. 1985;60(5):880–885.30. Evans KN, Bulmer JN, Kilby MD, Hewison M. Vitamin D and placental-decidual function. J Soc Gynecol Investig. 2004;11(5):263–271.Saito S, Sakai M. Th1/Th2 balance in preeclampsia. J Reprod Immunol. 2003;59(2):161–173.31. Lemire JM, Archer DC, Beck L, Spiegelberg HL. Immunosuppressive actions of 1,25-dihydroxyvitamin D3: preferential inhibition of Th1 functions. J Nutr. 1995;125(6 Suppl):1704S–1708S.32. Diaz L, Noyola-Martinez N, Barrera D, Hernandez G, Avila E, Halhali A, Larrea F. Calcitriol inhibits TNF-alpha-induced inflammatory cytokines in human trophoblasts. J Reprod Immunol. 2009;81(1):17–24.33. Cardus A, Panizo S, Encinas M, Dolcet X, Gallego C, Aldea M, Fernandez E, Valdivielso JM. 1,25-dihydroxyvitamin D3 regulates VEGF production through a vitamin D response element in the VEGF promoter. Atherosclerosis. 2009;204(1):85–89.34. Diaz L, Arranz C, Avila E, Halhali A, Vilchis F, Larrea F. Expression and activity of 25-hydroxyvitamin D-1 alpha-hydroxylase are restricted in cultures of human syncytiotrophoblast cells from preeclamptic pregnancies. J Clin Endocrinol Metab. 2002;87(8):3876–3882.35. Diaz L, Arranz C, Avila E, Halhali A, Vilchis F, Larrea F. Expression and activity of 25-hydroxyvitamin D-1 alpha-hydroxylase are restricted in cultures of human syncytiotrophoblast cells from preeclamptic pregnancies. J Clin Endocrinol Metab. 2002;87(8):3876–3882.36. Austgulen R. Recent knowledge on mechanisms underlying development of pre-eclampsia. Tidsskr Nor Laegeforen. 2004; 124: 21 – 24.37. Kashanian M, Baradaran HR, Bahasadri S, Alimohammadi R. Risk factors for pre-eclampsia: a study in Tehran, Iran. Arch Iran Med. 2011 Nov;14(6):412-5.38. Hyppönen E. Preventing vitamin d deficiency in pregnancy - importance for the mother and child. Ann Nutr Metab. 2011;59(1):28-31. Epub 2011 Nov 25.39. ACOG Committee on Obstetric Practice. ACOG Committee Opinion No. 495: Vitamin D: Screening and supplementation during pregnancy.Obstet Gynecol. 2011 Jul;118(1):197-8.40. Wagner CL, McNeil RB, Johnson DD, Hulsey TC, Ebeling M, Robinson C, Hamilton SA, Hollis BW. Health characteristics and outcomes of two randomized vitamin D supplementation trials during pregnancy: A combined analysis. J Steroid Biochem Mol Biol. 2013 Jul;136:313-20. doi: 10.1016/j.jsbmb.2013.01.002. Epub 2013 Jan 10.41. Purswani JM, Gala P, Dwarkanath P, Larkin HM, Kurpad A, Mehta S. The role of vitamin D in pre-eclampsia: a systematic review.  BMC Pregnancy Childbirth. 2017 Jul 15;17(1):231. doi: 10.1186/s12884-017-1408-3.
Βιταμίνη D3 και Σχιζοφρένεια©
Η γέννηση ενός παιδιού το χειμώνα ή την άνοιξη αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης σχιζοφρένειας. Αυτή η εποχικότητα στη γέννηση ευθύνεται τουλάχιστον για το 10% όλων των περιπτώσεων σχιζοφρένειας. 
Η Θεραπεία της ψωρίασης με βιταμίνη D3 . [D3-Gkelin drops] από το στόμα©
Η βιταμίνη D ανακαλύφθηκε τον περασμένο αιώνα εξαιτίας της επιδημίας της παιδικής νόσου των οστών, της ραχίτιδας. [1].
O ρόλος των περιβαλλοντικών παραγόντων στη διαμόρφωση των επιπέδων της βιταμίνης D3©
Η βιταμίνη D3 είναι μια ορμόνη που συντίθεται στο δέρμα των θηλαστικών μετά από έκθεση τους στην υπεριώδη ακτινοβολία Β του ήλιου (βιταμίνη D3). Επιπλέον μικρές ποσότητες βιταμίνης D3 μπορεί να προσληφθούν και από ορισμένες τροφές (ψάρια, αυγά γαλακτοκομικά, ορισμένα είδη μανιταριών,) και από τρόφιμα στα οποία προστίθενται τεχνητά μικρές ποσότητες βιταμίνης D3 [1, 2] .
Βιταμίνη D3 και προστασία του καρδιοκυκλοφορικού συστήματος©
Προστασία της υγείας του καρδιοκυκλοφορικού συστήματος με συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D3.
Υπολογισμός των επιπέδων της βιταμίνης D3 στον ορό©
Oι άνθρωποι εφοδιάζονται τη βιταμίνη D μέσω της φωτοσύνθεσης στο δέρμα τους και δια της προσλήψεως ορισμένων τροφών.
Iδανικά επίπεδα της βιταμίνης D3 στον ορό για τη διατήρηση της υγείας ©
Οι ωτορινολαρυγγολόγοι έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη μελέτη και έρευνα της βιταμίνης D, διότι σε ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών με βαρηκοΐα από ωτοσκλήρυνση, αλλεργική ρινίτιδα και καθυποτροπήν λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού και του στοματοφάρυγγα τα επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνης D3 [βασικός μεταβολίτης της βιταμίνης D3] είναι ελλειπή ή ανεπαρκή.
H σημασία του όρου βιταμίνη D©
O όρος βιταμίνη D σημαίνει τις διάφορες κύριες μορφές της βιταμίνης και κυρίως την βιταμίνη D2 και τη βιταμίνη D3 . H βιταμίνη D2 ανευρίσκεται σε ζύμες και ορισμένα μανιτάρια.
Πρόληψη της οξείας Μέσης Ωτίτιδας©
H οξεία μέση ωτίτιδα προκαλεί νοσηρότητα στο 80%των παιδιών κάτω των τριών ετών και μπορεί να περάσει απαρατήρητη εκτός και αν διαγνωστεί από γιατρό. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες η συχνότητα της νόσου διαρκώς αυξάνει. Αν και η οξεία μέση ωτίτιδα είναι πολυπαραγοντική νόσος, εν τούτοις η κυριότερη αιτία της η λοίμωξη από βακτηρίδια και ιοί, που προέρχονται από το ρινοφάρυγγα.
Οι ανάγκες των εγκύων σε βιταμίνη D3©
Με τον όρο βιταμίνη D εννοείται η βιταμίνη D2 (φυτικής προέλευσης) και βιταμίνη D3. Η βιταμίνη D3 φωτοσυντίθεται στην επιδερμίδα, όταν η 7-διυδροχοληστερόλη (προβιταμίνη D3) μετατρέπεται σε βιταμίνη D3. υπό την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας Β του ηλιακού φωτός.
ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΜΕ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D3©
Το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη εκδηλώνονται μια ορισμένη εποχή του έτους. Χωρίς αμφιβολία οι ιοί που μεταδίδουν το κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη υπάρχουν κατά τη διάρκεια όλων των εποχών του έτους. Βλέπε: Κοινό κρυολόγημα και γρίπη
Κοινό κρυολόγημα και γρίπη©
Το κοινό κρυολόγημα είναι μια ιογενής λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, που εκδηλώνεται με μπούκωμα και καταρροή της μύτης,ρινοφαρυγγίτιδα (πόνος, αίσθημα καψίματος το ρινοφάρυγγα), πονόλαιμο, πονοκέφαλο, μπούκωμα στ’αυτιά, δυσφωνία, βράχνιασμα, τραχειίτιδα, βήχα.
Η σχέση της βιταμίνης D3 και της υπέρτασης©
Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαυτή βιταμίνη που συμπεριφέρεται μέσα στον οργανισμό ως ορμόνη (σερκοστεροειδής ορμόνη), της οποίας οι υποδοχείς υπάρχουν στους περισσότερους ιστούς του σώματος.
Η βιταμίνη D και η πρόληψη του εγκεφαλοαγγειακού επεισοδίου©
Η σχέση μεταξύ της βιταμίνης D και της υγείας του καρδιοκυκλοφορικού συστήματος. Η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας πολλών συστημάτων του ανθρωπίνου σώματος, μεταξύ των οποίων και του καρδιοκυκλοφορικού. [ΚΚΦ].
Βιταμίνη D©
H σημασία του όρου βιταμίνη D. O όρος βιταμίνη D σημαίνει τις διάφορες κύριες μορφές της βιταμίνης και κυρίως την βιταμίνη D2 και τη βιταμίνη D3. H βιταμίνη D2 ανευρίσκεται σε ζύμες και ορισμένα μανιτάρια.
Βιταμίνη D και το φως του ήλιου: Στρατηγικές για την πρόληψη του καρκίνου και άλλα ευεργετήματα για την υγεία©
Με τον όρο βιταμίνη D εννοείται η βιταμίνη D2 (υπάρχει σε μικρές ποσότητες σε ορισμένα μανιτάρια και η βιταμίνη D3 (υπάρχει σε μικρές ποσότητες σε ορισμένα ψάρια, αλλά κυρίως φωτοσυντίθεται στο δέρμα υπό την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας Β).
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΛΗΦΘΕΙ Η ΑΓΓΕΙΑΚΗ ΑΝΟΙΑ;
Αγγειακή άνοια Η συχνότητα της άνοιας αυξάνει δραματικά στον γηράσκοντα πληθυσμό της γης. Υπάρχει αύξηση των τεκμηρίων που δείχνουν ότι  η αγγειακή νόσος σχετίζεται με γνωσιακή έκπτωση και με τις συνηθέστερες μορφές άνοιας, που οφείλονται στη νόσο του Αlzheimer. Οι παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως η υπερλιπιδαιμία, η υπέρταση και ο διαβήτης τύπου 2 έχουν τραβήξει την προσοχή, ως πιθανοί στόχοι πρόληψης της άννοιας [1].
Τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου συνδέονται με υποβιταμίνωση βιταμίνης D3©
 Η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D3 θεωρείται ως μια καρδιοπροστατευτική στρατηγική. Έχουν προταθεί διάφοροι βιοχημικοί μηχανισμοί, που έχουν συνδέσει την επάρκεια της βιταμίνη D στον οργανισμό με την πρόληψη της νόσου των στεφανιαίων.
Αντιμετώπιση και θεραπεία της οξείας αμυγδαλίτιδας©
Οξεία Αμυγδαλίτιδα Οι πιο συνηθισμένη πάθηση των αμυγδαλών είναι η οξεία αμυγδαλίτιδα. Ο όρος αμυγδαλίτιδα σημαίνει ότι οι αμυγδαλές, που βρίσκονται δεξιά και αριστερά στο βάθος του φάρυγγα φλεγμαίνουν.
Συστασεις σ’αυτους που εχουν κάποια βλαβη στη φωνη τους©
Mend your voice a little, lest you marfortune Γιάτρεψε λίγο τη φωνή σου, ώστε να μην χαλάσεις την τύχη σου  William Shakespeare  στην  τραγωδία King Lear
Vitamin D and hearing loss©
Metabolic bone diseases and hearing loss
H ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΦΩΝΗΤΙΚΗΣ ΑΠΟΔOΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΤΟΠΙΚΗ ΥΓΡΑΝΣΗ ΤΩΝ ΦΩΝΗΤΙΚΩΝ ΧΟΡΔΩΝ©
 Πoλλoί Ωτoρινoλαρυγγoλόγoι και λoγoθεραπευτές δίνoυν μεγάλη σημασία στην ξηρότητα τoυ αναπνευστικoύ βλεννoγόνoυ των τραγoυδιστών και γενικότερα των κατ’ επάγγελμα χρηστών της φωνής.
Πως υπολογιζονται τα επιπεδα της βιταμινης D στον ορο;©
Τα επίπεδα της  βιταμίνης D3 στον ορό υπολογίζονται μετρώντας στο εργαστήριο τα επίπεδα του κύριου μεταβολίτη της βιταμίνης D3, ο οποίος είναι η 25 υδρόξυβιταμίνη D3 ή 25(ΟΗ)D3 [1].
Η σχέση της βιταμίνης D και της καθυποτροπήν αμυγδαλίτιδας©
O Reid D, και συνεργάτες (2011) στο Division of Otolaryngology-Head and Neck Surgery, Counties-Manukau District Health Board, Auckland, New Zealand μελέτησαν την επίπτωση της έλλειψης βιταμίνης D, δηλαδή,  το συνολικό αριθμό των περιπτώσεων με έλλειψη στη βιταμίνη D  σε έναν δεδομένο πληθυσμό για ένα ειδικό χρονικό διάστημα σε παιδία, στα οποία έγινε αδενο-αμυγδαλεκτομή [1].
ΒΙΤΑΜΙΝΗ D, ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ©
Ο ρόλος της βιταμίνης D στην ανοσοπαθολογία Τα τελευταία χρόνια οι έρευνες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη D δεν συμμετέχει μόνον στη διατήρηση της υγείας των οστών και γενικότερα του μυοσκελετικού συστήματος, αλλά ασκεί πλειοτροπικά αποτελέσματα στον οργανισμό.
ΣΧΕΣΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ ©
Με τον όρο βιταμίνη D εννοείται η βιταμίνη D2 και η βιταμίνη D3. Όμως κλινικής σημασίας είναι η βιταμίνη D3 ή χοληκαλισιφερόλη, η οποία φωτοσυντίθεται στο ανθρώπινο δέρμα υπό την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας Β (UVB).
Ωτοσκλήρυνση από έλλειψη βιταμίνης D3©
 Παθογενετικοί μηχανισμοί της ωτοσκλήρυνσης Η ωτοσκλήρυνση είναι μια πολυπαραγοντική νόσος. Την τελευταία δεκαετία έχουν διατυπωθεί διάφορες αιτιολογίες για την παθογένεση της νόσου.
ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ (ΗΠΑ) ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D ©
Στις 7 Ιουνίου του 2011  στη Βοστόνη της Μασσαχουσέτης των ΗΠΑ η Ενδοκρινολογική Εταιρεία ανακοίνωσε τις Κατευθυντήριες Οδηγίες της Κλινικής Πράξης που αφορούσαν την αξιολόγηση, τη θεραπεία και την πρόληψη της έλλειψης βιταμίνης D [vitamin D deficiency], δίδοντας έμφαση στη φροντίδα των ασθενών που βρίσκονται στον κίνδυνο έλλειψης βιταμίνης D.
Διατροφικές πηγές της βιταμίνης D©
Ο όρος βιταμίνη D περιλαμβάνει τη βιταμίνη D2 και τη βιταμίνη D3. H κύρια πηγή εφοδιασμού του σώματος σε βιταμίνη D3 είναι η έκθεση του γυμνού δέρματος στον ήλιο για 10-15 λεπτά, καθημερινώς [1]. Βλέπε: Βιταμίνη D ή η βιταμίνη του ηλιόφωτος©
Βιταμίνη D ή η βιταμίνη του ηλιόφωτος©
Σύμφωνα με τον καθηγητή της ενδοκρινολογίαςHolick MF. στο Department of Medicine, Section of Endocrinology, Nutrition, and Diabetes, Vitamin D, Skin and Bone Research Laboratory, Boston University Medical Center, Boston, MA., USA, κατά τη διάρκεια της εξέλιξης των ειδών, η βιταμίνη D που παράγεται στο δέρμα υπό την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας είναι υψίστης σημασίας για τη διατήρηση της υγείας.
Ημερησιες αναγκες σε βιταμινη D3©
Ποια είναι η αναγκαία ημερήσια ποσότητα βιταμίνης D3, που πρέπει να προσλάβει ένα άτομο  ή πόση ώρα πρέπει να εκτεθεί στον ήλιο,  ώστε να μην πάθει έλλειψη βιταμίνης D; 
Τροποποίηση των επιπέδων της βιταμίνης D3 από παράγοντες του περιβάλλοντος©
 Ηβιταμίνη D3 είναι μια βιταμίνη που συμπεριφέρεται ως ορμόνη, η οποία  συντίθεται στο δέρμα των θηλαστικών μετά από έκθεση τους στην υπεριώδη ακτινοβολία Β του ήλιου.
ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D©
ΟΡΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D [Βλέπε: Η σημασία του όρου βιταμίνη D]  O όρος βιταμίνη  D σημαίνει τις διάφορες κύριες μορφές της βιταμίνης και κυρίως την βιταμίνη D2 και τη βιταμίνη D3. 
ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D3©
To μεγαλύτερο τμήμα του ανθρώπινου πληθυσμού προσλαμβάνει την απαραίτητη ποσότητα της λιποδιαλυτής βιταμίνης D, που είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας του οργανισμού, μέσω της έκθεσής του στην ηλιακή υπεριώδη ακτινοβολία. 
Πανδημία έλλειψης και ανεπάρκειας βιταμίνης D3©
Η βιταμίνη D, η βιταμίνη του ηλιόφωτος έτυχε πολύ μεγάλης προσοχής τα τελευταία χρόνια, καθώς με  αμέτρητες δημοσιεύσεις περιγράφηκε  ο κρίσιμος ρόλος της σε μια πληθώρα φυσιολογικών λειτουργιών.
ΣΚΑΛΙΣΜΑ ΤΗΣ ΜΥΤΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ©
  Ποιοι και γιατί σκαλίζουν τη μύτη τους Τη μύτη, μπορεί την σκαλίζουν άνθρωποι κάθε ηλικίας και φύλου και σε ανύποπτες στιγμές. Οι γονείς παρατηρούν το παιδί να σκαλίζει τη μύτη από τη βρεφική ακόμη ηλικία. 
Πως θα διατηρήσεις την αποτελεσματικότητα και την υγεία της φωνής σου©
Ο πιο έμπειρος, ο πιο ταλαντούχος, ο πιο επαγγελματίας και κιαυτός που έχει αναπτύξει την καλύτερη τεχνική στο τραγούδι μπορεί να βλάψει κάποια  στιγμή τη φωνή του, αν δεν τηρεί τους κανόνες διατήρησης της συνολικής του υγείας και της υγείας του λάρυγγά του.
ΡΙΝΟΡΡΑΓΙΑ 'Η ΕΠΙΣΤΑΞΗ
Η ετυμολογία της λέξης επίσταξη προέρχεται από το Αρχαίο Ελληνικό ρήμα επιστάζειν [επί + στάζειν (πέφτω σε σταγόνες)], που σημαίνει μικρή αιμορραγία στη μύτη.
ΕΜΒΟΕΣ ΤΩΝ ΑΥΤΙΩΝ ΑΠΟ ΩΤΟΣΚΛΗΡΥΝΣΗ
Oι χρόνιες υποκειμενικές εμβοές των αυτιών  μπορεί να αποτελούν χαρακτηριστικό σύμπτωμα  της κλινικής ωτοσκλήρυνσης μαζί με μια σταδιακά εξελισσόμενη   βαρηκοία, η οποία σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει και στην κώφωση  του πάσχοντος. 
Η ΑΛΛΕΡΓΙΟΓΟΝΟΣ ΧΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ©
Η Κέρκυρα είναι κατάφυτη με Ελιές. Οι γυρεόκοκκοι της ελιάς έχουν έντονη αλλεργιογονικότητα.  Η Ελιά ανθοφορεί  από τις 15 Μαίου ως τις 10-15 Ιουνίου. Οι αλλεργιογόνοι γυρεόκοκκοι της ελιάς μεταφέρονται κυρίως με τον άνεμο και όταν εισπνέονται από τα ευαισθητοποιημένα προς αυτούς άτομα προκαλούνται συμπτώματα αλλεργίας από τη μύτη, τα μάτια και τους βρόγχους.
ΡΙΝΟΚΟΛΠΙΤΙΔΕΣ, ΙΓΜΟΡΙΤΙΔΑ, ΜΕΤΩΠΙΑΙΑ ΚΟΛΠΙΤΙΔΑ, ΗΘΜΟΕΙΔΙΤΙΔΑ, ΣΦΗΝΟΕΙΔΙΤΙΔΑ
Η ρινοκολπίτιδα· είναι μια πολύ συνηθισμένη, πολυπαραγοντική νόσος. Πρόκειται για μια φλεγμονή του βλεννογόνου που καλύπτει τις ρινικές θαλάμες και τις αεροφόρες κοιλότητες που εντοπίζονται στην άνω γνάθο (ιγμόρεια άντρα), δεξιά και αριστερά της μύτης και κάτω από τα ζυγωματικά οστά του προσώπου, τις ηθμοειδείς κυψέλες, τους μετωπιαίους κόλπους και το σφηνοειδή κόλπο.
Συντηρητική Θεραπεία Ωτοσκλήρυνσης
 Η ωτοσκλήρυνση ή ωτοσπογγίωση είναι μια οστεοδυστροφία του κροταφικού οστού, που χαρακτηρίζεται από διαταραχή του νεοσχηματισμού και της εναπόθεσης οστού.
Εμβοές στ΄αυτιά ή βουιτά στ΄αυτιά
Οι εμβοές είναι εσωτερικοί ήχοι ποικίλης έντασης, τους οποίους αντιλαμβάνεται κάποιο άτομο στο αυτί ή στα αυτιά του ή στο κεφάλι του, που δεν προέρχονται από εξωτερικό ακουστικό ερέθισμα.